c S
Dnevne novosti

Protokol o suradnji Srbije i BiH ipak bez potpisa

30.11.2011 07:08 BEOGRAD, 29. studenog 2011.(Hina), Potpisivanje protokola o suradnji državnih odvjetništava Srbije i BiH u progonu počinitelja ratnih zločina otkazano je, izjavio je u utorak glasnogovornik srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić je srbijanskoj agenciji Tanjug rekao kako je protokol trebalo biti potpisan u utorak u Bruxellesu, ali da je bosanskohercegovačka strana odustala od potpisivanja. Agencija javlja da protokol neće biti potpisan jer još nije dobio suglasnost predsjedništva BiH.

Predstavnici srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine i državnog odvjetništva BiH dogovorili su se 23. studenog u Sarajevu o odredbama teksta posebnog protokola koji treba regulirati suradnju u progonu osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i zločin genocida, priopćeno je tada u Sarajevu.

Nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata, državno odvjetništvo BiH nije objasnilo kako će se odvijati ta dosad sporna suradnja.Navedeno je tek kako su pregovori o reguliranju ovih pitanja vođeni uz posredovanje vlade SAD, delegacije Europske unije te predstavnika Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS).