c S
Dnevne novosti

Ustavni sud oslobodio Boljkovca

30.11.2011 07:16 ZAGREB, 29. studenog 2011.(Hina), Ustavni sud ukinuo je odluku zagrebačkog Županijskog suda o pokretanju istrage i određivanju pritvora protiv Josipa Boljkovca zbog sumnje da je počinio ratni zločin 1945. pa će Boljkovac biti pušten iz Bolnice za osobe lišene slobode.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo izjavio je Hini da je Ustavni sud ukinuo odluke Županijskog suda, uvažeći argumente iz njihove ustavne tužbe da su odluke o istrazi i pritvoru donijela nenadležna tijela, tj. da se trebao primijeniti novi, a ne stari Zakon o kaznenom postupku.

"Očekujemo da odluka Ustavnog suda bude i službeno dostavljena u zatvor u Remetincu nakon čega će Boljkovac moći slobodno izaći iz Bolnice za osobe lišene slobode i otići kući u Vukovu Goricu", kazao je Nobilo. Pojasnio je da je Ustavni sud uvažio argumente iz ustavne tužbe da se kazneni progon bivšeg šefa karlovačke Ozne i prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova trebalo voditi po odredbama novog umjesto starog zakona o kaznenom postupku (ZKP).

To znači da je odluku o pritvoru trebao donijeti sudac istrage, a ne istražni sudac i da je istragu trebalo voditi državno odvjetništvo, a ne sud, kazao je Nobilo. Dodao je da uvažavanje njihovih argumenata na najvišoj pravosudnoj instanci znači da je Boljkovac gotovo mjesec dana bio nezakonito lišen slobode. No, prije konzultacija sa svojim branjenikom nije želio reći hoće li zbog toga protiv države pokrenuti spor za naknadu štete.

U prihvaćenoj ustavnoj tužbi stajalo je, među ostalim, da je slučaj trebalo voditi po novom ZKP-u jer prije njegova stupanja na snagu protiv Boljkovca nije pokrenut nikakav kazneni postupak, već su se vodile istražne radnje protiv "nepoznatog počinitelja". Primjenom starog zakona Boljkovac je stavljen u neravnopravan odnos sa svim ostalim građanima, a rješenjima o pokretanju istrage i određivanju pritvora povrijeđeno mu je ustavno načelo vladavine prava, tvrdi Boljkovčev odvjetnik.

Odluka Ustavnog suda objavljena je i na službenoj internetskoj stranici, no u njoj, prema praksi tog suda, nije navedeno Boljkovčevo ime. Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova uhićen je 2. studenoga zbog sumnje da je kao šef karlovačke Ozne zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak.

Iako je Boljkovac odbacio sve optužbe, istražna sutkinjom uz pokretanje istrage odredila mu je i pritvor, a te je odluke nakon žalbe obrane potvrdilo i izvanraspravno vijeće Županijskog suda. No, zbog poodmakle dobi i zdravstvenog stanja Boljkovac je većinu vremena umjesto u Remetincu proveo u zatvorskoj bolnici.