c S
Dnevne novosti

U Beogradu konferencija o organiziranom zločinu

30.11.2011 07:18 BEOGRAD, 29. studenog 2011.(Hina), Organizirani zločin i korupcija prijetnje su samoj biti demokracije i zbog toga predstavljaju pojave protiv kojih se treba neprestano boriti udruženim snagama, ocijenili su u utorak u Beogradu sudionici regionalne ministarske konferencije o međunarodnoj suradnji u borbi protiv organiziranog zločina u jugoistočnoj Europi.

Na konferenciji pod nazivom: "Izazovi i dostignuća regionalne i transnacionalne suradnje za učinkovitu borbu protiv organiziranog zločina na području jugoistočne Europe" okupili su se ministri unutarnjih poslova, ministri pravosuđa i državni odvjetnici zemalja jugoistočne Europe te predstavnici Europske unije.

Organizatori treće po redu godišnje konferencije su srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova i ministarstvo pravosuđa, a ispred Hrvatske na skupu sudjeluju Kristijan Turkalj, ravnatelj uprave za međunarodnu suradnju u ministarstvu pravosuđa, Dinko Cvitan iz državnog odvjetništva, Vitomir Bijelić iz ministarstva unutarnjih poslova te veleposlanik u Beogradu Željko Kuprešak.

Povjerenica za unutarnje poslove Europske komisije Cecilija Malmstrom na skupu je poručila predstavnicima policijskih i pravosudnih institucija kako svi oni moraju održati političku volju za borbu protiv organiziranog zločina i korupcije.

Ona smatra kako je međusobna suradnja institucija unutarnjih poslova u jugoistočnoj Europi i zemljama EU veoma bitna za razbijanje organiziranih zločinačkih skupina, kao i da je potreban integrirani sustav upravljanja granicama u borbi protiv prekograničnog zločina.

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović istaknula je kako je jedan od načina borbe i projekt "regionalnog naloga za uhićenje" koji, kako je rekla, treba biti rezultat namjere zemalja jugoistočne Europe da se postupak izručenja uhićenih približi suvremenim standardima EU.

Sudionici dvodnevne konferencije razgovarat će i o izazovima i dostignućima regionalne suradnje u borbi protiv organiziranog zločina i regionalnom nalogu za uhićenje, kao i o mehanizmima unaprjeđenja međunarodne policijske suradnje u borbi protiv trgovine drogom.