c S
Dnevne novosti

Obilježena 10. godišnjica Hrvatskog diplomatskog kluba

30.11.2011 07:22 ZAGREB, 29. studenog 2011.(Hina), Dvadeset godina hrvatske diplomacije, hrvatske države i 10 godina Hrvatskog diplomatskog kluba (HDK) vrlo su važna obljetnica jer je diplomacija profesija koja puno znači u politici, a hrvatska diplomacija je bila kontinuitet hrvatske državnosti, izjavio je u utorak hrvatski predsjednik Ivo Josipović na svečanosti obilježavanja 10. godišnjice HDK-a koja je upriličena u HNK-u u Zagrebu.

"Hrvatska diplomacija je bila kontinuitet hrvatske državnosti. I vlade su se mijenjale, političke stranke su se mijenjale na vlasti, diplomacija je ostajala i ostat će bez obzira na to koja politička opcija trenutno jest na vlasti ili koja grupacija unutar pojedine stranke na vlasti ili u oporbi ima određeni veći ili manji utjecaj.

Upravo diplomacija, kao neke druge službe poput vojske, poput policije, moraju biti jamci kontinuiteta, nepolitički jamci političkog kontinuiteta naše države", istaknuo je Josipović u svom govoru na svečanosti upriličenoj u Hrvatskom narodnom kazalištu. Govoreći o zadaćama hrvatske diplomacije, rekao je da je prva njezina velika zadaća bila priznanje hrvatske državnosti, etabliranje Hrvatske u međunarodnim organizacijama, a druga je bila poduprijeti hrvatske pregovore s EU-om.

Obje su zadaće uspješno obavljene, istaknuo je. "Mislim da sada dolazimo u treću fazu bar kada je riječ o vanjskoj politici koju ja osobno zastupam, a to je da u suradnji s EU-om, s našim prijateljima u SAD-u, a ne zaboravimo i druge zemlje Rusiju, Kinu, Južnu Ameriku... osiguramo globalne hrvatske interese, a posebice da u regiji stvorimo zonu prijateljstva, mira i suradnje.

Mislim da je to zadaća koja je u najboljem hrvatskom interesu sa stajališta sigurnosti, gospodarstva i općeg interesa svakog našeg građanina", rekao je Josipović. Istaknuvši važnost regionalne suradnje Josipović je rekao da je "bolje imati dobrog susjeda s dobrim odnosima nego najbolji i najčvršći zid". "Zidove ne trebamo, trebamo ruku prijateljstva, a diplomacija je ta koja će nam zasigurno pomoći da sa svim našim prijateljima, uključivši i naše susjede, ostvarimo tu ruku prijateljstva", rekao je.

Osvrnuvši se na afere kojih je također bilo u diplomaciji, rekao je da su to manje važne epizode, a da je profesionalnost i domoljublje najvažnija značajka hrvatske diplomacije. Također je demistificirao tu profesiju za koju se ponekad u javnosti misli, kako je rekao, da je to "bonvivanska profesija u kojoj se sjajno živi, u kojoj se troše velike pare i uživa u bjelosvjetskim restoranima".

Josipović je zahvalio Klubu i svim diplomatima na svemu što su učinili za Hrvatsku i rekao da očekuje njihovu podršku i sudjelovanje u daljnjim naporima Hrvatske kako bi ona ostvarila svoju "veliku uspješnu budućnost". Državni tajnik za politička pitanja u MVPEI-u Mario Nobilo rekao je da je Hrvatska sada u fazi kada "kroz javnu diplomaciju prije svega možemo na transparentan način rješavati naše probleme, nacionalne probleme, probleme regije i globalne probleme".

"Danas kada govorimo o novom vremenu moramo obnoviti tu moralnu i profesionalnu vertikalu koja je u prvim danima krasila hrvatsku diplomaciju", rekao je Nobilo. Predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba Sergej Ivan Morsan govorio je o povijesti diplomacije i stvaranja HDK-a.