c S
Dnevne novosti

Predistraga o deblokadi računa Credo banke

01.12.2011 07:16 ZAGREB, 30. studenog 2011.(Hina), Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u povodu kaznene prijave koju je podnijela Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) zatražilo provođenje izvida, a od Hrvatske narodne banke (HNB) dostavljanje objašnjenja o okolnostima obavljenih isplata.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je kratkim priopćenju na svojim internetskim stranicama da je zatražilo provođenje izvida vezano za kaznenu prijavu povodom deblokade računa Credo banke. Istodobno s provođenjem izvida povodom te kaznene prijave i splitsko Županijsko državno odvjetništvo je zatražilo daljnje izvide, to jest prikupljanje svih informacija o poslovanju Credo banke, nakon što je od HNB-a dobilo zapisnik o izravnom nadzoru te novčarske kuće.

Zbog utvrđenih bitnih nezakonitosti u poslovanju i neprovođenja mjera koje im je radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti naložila središnja banka, Savjet HNB-a je na svojoj je izvanrednoj sjednici 22. studenoga ove godine odlučio oduzeti odobrenje za rad splitskoj Credo banci. Savjet je donio i odluku o pokretanju prisilne likvidacije Credo banke, koju provode likvidatori imenovani od strane Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

Hanfa je u priopćenju objavljenom 28. studenoga objavila da je, prema njoj dostupnim informacijama, "unatoč blokadi računa od strane HNB-a, po donošenju prethodno navedenih rješenja i odluke, provedena naplata tri mjenice u ukupnom iznosu između osam i devet milijuna kuna koje su na naplatu dostavile dvije banke i jedno investicijsko društvo, čime su u potpunosti 'skinuta' raspoloživa sredstva s računa Credo banke".

Ta je isplata obuhvatila i sredstva koja su, po mišljenju Hanfe, morala biti izuzeta od ovrhe, likvidacije i stečaja banke, jer se radi o sredstvima klijenata investicijskog društva Abacus brokeri, koje je to društvo držalo na računu posebne namjene (tzv. račun br. 13). Predsjednik Uprave Hanfe Ante Samodol medijima je potvrdio da je Hanfa podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu jer su s računa Credo banke naplaćene mjenice dvije banke i to nakon što je račun već bio u blokadi.

HNB je pak u jučerašnjem priopćenju iznio detaljna objašnjenja stručne službe HNB-a o zakonskoj utemeljenosti obavljenih isplata. S obzirom da je Credo banka d.d. društvo u prisilnoj likvidaciji te da nad tim društvom nije otvoren stečajni postupak, likvidator je dužan okončati poslove te banke koji su u tijeku, naplatiti tražbine, unovčiti imovinu društva i podmiriti vjerovnike, naveli su iz HNB-a.

U detaljnim obrazloženjima uz ostalo su naveli i kako se zakonskim ograničenjima osiguravaju uvjeti likvidatorima banke da provode plaćanja tijekom postupka prisilne likvidacije te da se ograničenje u provedbi plaćanja odnosi samo na plaćanja po nalogu same banke, a ne i na ona plaćanja koja se prema zakonu provode po nalozima trećih osoba na teret računa banke u likvidaciji.