c S
Dnevne novosti

Nastavljeni pregovori između Srbije i Kosova

01.12.2011 07:08 BRUXELLES, 30. studenog 2011.(Hina/AFP), Pregovori između Beograda i Prištine nastavljeni su u srijedu u Bruxellesu unatoč jačanju napetosti na sjeveru Kosova zbog kojeg bi Srbija mogla ostati bez statusa kandidata za EU.

Glavni pregovarači dviju strana Edita Tahiri i Borko Stefanović nastojat će postići međusobno razumijevanje oko uprave nad graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, gdje su se u ponedjeljak žestoko sukobili kosovski Srbi i pripadnici KFOR-a.

Jedna od tema razgovora trebala bi biti i sudjelovanje Kosova u regionalnim forumima, budući da Srbija ne priznaje neovisnost svoje nekadašnje pokrajine.

"Mi se moramo usredotočiti na rješavanje problema bez pritiska, neovisno o tome hoćemo li dobiti status zemlje kandidata", iako je on Srbiji važan, rekao je Stefanović uoči nastavka pregovora.

Njemačka je najsnažnije uvjetovala odobrenje statusa kandidata Srbiji isključivo u slučaju normalizacije njezinih odnosa s Kosovom i zahtijeva da srbijanska vlada iskoristi svoj utjecaj kako bi smirila napetosti među Srbima s Kosova.

"Srbijanska vlada želi dobiti status kandidata za članstvo u EU. No u ovom trenutku, i tako svakog dana, sve se više udaljuje od toga", rekao je u srijedu u Bruxellesu njemački ministar obrane Thomas De Maziere.