c S
Dnevne novosti

Makedonija pozdravila "povijesnu" odluku ICJ-a

06.12.2011 07:10 ZAGREB, 5. prosinca 2011.(Hina), Makedonska vlada pozdravila je u ponedjeljak "povijesnu odluku" Međunarodnog suda pravde (ICJ) po kojoj Grčka "nije poštivala" preuzete obveze kad je spriječila ulazak Makedonije u NATO.

"Ta povijesna odluka znači da se Grčka zakonski ne smije protiviti članstvu Makedonije u NATO-u, a također uklanja veliku prepreku koja je postojala na putu pregovora o članstvu (Makedonije) u EU", stoji u priopćenju vlade koje je prenijela agencija MIA. Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov u priopćenju nakon sastanka u Skoplju s premijerom Nikolom Gruevskim i predsjednikom parlamenta Trajkom Veljanovskim pozvao je Grčku da "prihvati presudu ICJ-a".

"Makedonija od Grčke traži poštivanje i provedbu prijelaznog sporazuma prema kojem bi Grčka, umjesto da nas blokira, trebala podupirati integraciju Makedonije u međunarodne integracije", dodaje se u izjavi Ivanova. "Presudu tumačimo kao pozitivan poticaj i računamo na suradnju s našim grčkim susjedima u duhu međusobnog razumijevanja i poštovanja", zaključuje Ivanov. Grčki premijer Lukas Papademos ustvrdio je kako će Grčka "učvrstiti dobrosusjedske veze" s Makedonijom.

"Grčka stalno radi na učvršćivanju svojih dobrosusjedskih odnosa s Bivšom Jugoslavenskom Republikom Makedonijom... i ostaje čvrsto na tom stajalištu i nakon odluke ICJ-a", rekao je Papademos, napomenuvši kako je u skladu s takvom politikom njegova zemlja poduprla napore Makedonije za ulaskom u EU "Preduvjet za normaliziranje odnosa je postizanje rješenje problema oko imena (Makedonije) koje će biti prihvatljivo objema stranama", dodao je.

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke tijekom dana je poručilo da će "uz dužno poštovanje ICJ-u kao glavnom pravosudnom tijelu Ujedinjenih naroda, Grčka proučiti njegovu odluku". "Današnja presuda ne rješava problem spora zbog imena Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije (FYROM), što potvrđuje da se taj spor mora rješavati u okviru rezolucija Vijeća sigurnosti i pod okriljem UN-a", ističe se u priopćenju ministarstva.

Grčki analitičar Teodor Kulumbis ocijenio je da bi se presuda ICJ-a mogla "shvatiti kao poruka u cilju ubrzavanja pronalaska rješenja tog glupog pitanja (imena)... jer su dvije zemlje osuđene na međusobnu suradnju, a Makedonija mora ući u članstvo NATO-a i EU". Ujedinjeni narodi pozvali su obje zemlje da poštuju odluku ICJ-a i "na konstruktivan način" okončaju sukob oko imena Makedonija.

Izaslanik UN Matthew Nimetz, koji je godinama pokušavao postići sporazum između dvaju susjeda, u ponedjeljak je rekao kako je razgovarao s vladama obje zemlje i "zatražio od njih da ovaj događaj (presudu) promatraju kao prigodu za konstruktivni razvitak njihovih odnosa i novu inicijativu za postizanje konačnog dogovora" o imenu Makedonije.

Sud je u ponedjeljak donio presudu pošto je Makedonija 17. studenog 2008. tužila Grčku zbog povrede privremenog bilateralnog sporazuma, koji su dvije zemlje zaključile 1995., pošto je ova vetom onemogućila primanje Makedonije u NATO u travnju 2008. U članku 11. tog ugovora stoji da se Atena neće protiviti ulasku Makedonije u NATO ni u bilo koju drugu međunarodnu organizaciju koje je Grčka članica, ako zahtjev podnese pod imenom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" (FYROM na engleskom), pod kojim postoji i u Ujedinjenim narodima.