c S
Dnevne novosti

Nacionalna konferencija o volonterstvu

08.12.2011 07:14 ZAGREB, 7. prosinca 2011.(Hina), Nacionalna konferencija o volonterstvu pod nazivom "Hrvatska u Europskoj godini volontiranja: pomaci i perspektive" održava se u Zagrebu, a predstavnica Hrvatske mreže volonterskih centara Jela Prgić-Znika rekla je na otvorenju kako u toj mreži smatraju da je ove godine zahvaljujući djelovanju mnogih postignut znatan pomak u vidljivosti i prepoznatljivosti volontiranja u Hrvatskoj.

Nacionalna konferencija održava se u završnici Europske godine volontiranja i u povodu 5. prosinca, Međunarodnog dana volontera, rekla je Prgić-Znika i čestitala taj dan. Ove je godine, istaknula je, provedeno više aktivnosti na nacionalnoj razini nego ikad prije - od simpozija o volontiranju početkom godine, organizacije mnogih javnih događaja, edukacijskih aktivnosti i volonterskih akcija do projekata usmjerenih prema osnaživanju ranjivih skupina i mladih bez radnog iskustva.

"Kao poseban pomak u području volontiranja ističemo i kretanje prema podizanju kvalitete i profesionalizaciji volonterskih programa, koje je ujednačeno u svim dijelovima Hrvatske", istaknula je Prgić-Znika. Dodala je da su posebno ponosni na kampanju "Hrvatska volontira!" - najveću i najbrojniju volontersku manifestaciju dosad organiziranu u Hrvatskoj.

Državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednik povjerenstva za obilježavanje Europske godine volontiranja Vlade RH Stjepan Adanić istaknuo je da se institucije otvaraju te volonterstvo više nije rezervirano samo za nevladin sektor, dječje domove ili domove za starije osobe. "Tijela državne uprave također prepoznaju značaj volontiranja i međusektorske suradnje pa je tako i Ministarstvo obitelji u ovoj godini uključilo u svoj rad 20 volontera u nekoliko svojih uprava", rekao je Adanić.

Veleposlanik Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren izrazio je zadovoljstvo što je volontiranje u Hrvatskoj "prepoznato kao i u Europskoj uniji, uskoro našoj zajedničkoj obitelji". Podsjetio je da je Europska unija ovu godinu proglasila Europskom godinom volontiranja te je izrazio nadu da će i svaka sljedeća godina biti obilježena vrijednim radom volontera i njegovim društvenim prepoznavanjem.

U ime grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića pomoćnica pročelnice za socijalnu zaštitu Romana Galić istaknula je kako se i u Zagrebu mnogo toga pokrenulo u razvoju volonterstva te da su Zagreb i Gradska uprava "jedan mali kamenčić u mozaiku" tog uspjeha i svega onoga što imamo danas.

Na Nacionalnoj konferenciji o volonterstvu bit će predstavljen prvi izvještaj o stanju volonterstva u svijetu koji su pripremili Ujedinjeni narodi te pregled rezultata koje je ova godina donijela na europskoj i nacionalnoj razini. Konferenciju su organizirali Hrvatska mreža volonterskih centara, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, grad Zagreb i TACSO ured u Hrvatskoj. Pokrovitelj Nacionalne konferencije je predsjednik Republike Ivo Josipović.