c S
Dnevne novosti

Kosor najavila još jednu sjednicu Vlade prije konstituiranja Sabora

08.12.2011 07:24 ZAGREB, 7. prosinca 2011.Hina, Premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade najavila je da će Vlada održati još jednu sjednicu prije konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora.

"Radit ćemo do posljednje sekunde. Ovo je tehnička Vada, ali naš posao se odvija u skladu s Ustavom i zakonima", kazala je Kosor osvrćući se na, kako je rekla, pisanje nekih medija.

Kao primjer navela je 2003. kada je Vlada održala zadnju sjednicu 18. prosinca, iako su izbori bili održani 23. studenoga, a konačni rezultati bili su objavljeni 8. prosinca. "Zato vjerujem da pravila koja vrijede kada SDP vodi Vladu moraju vrijediti i za Vladu koju vodi HDZ", istaknula je Kosor.

Na sjednici Vlade koju je najavila bit će izvješće o financijskom stanju u državi kao i izvješće o najvažnijim projektima koje je Vlada napravila, a kako bi, kaže Kosor, javnost bila makar na kratko upoznata s onima što je ova Vlada radila i na što smo ponosni.

Vlada je na sjednici dala suglasnost na Odluku o isplati predujma iz trećine ovogodišnje neto dobiti Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a za stipendije djeci hrvatskih branitelja.

Riječ je o iznosu od oko 44 milijuna kuna za stipendije 10 do 11 tisuća djece hrvatskih branitelja, ističe ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić. U proteklih nekoliko godina dano je više od 40 tisuća stipendija za djecu hrvatskih branitelja, za što je iz dobiti Fonda isplaćeno oko 240 milijuna kuna.

Natječaj za stipendije za školsku godinu 2011./2012. raspisan je 5. studenoga, a završio je 5. prosinca. Procjenjuje se da će Fond hrvatskih branitelja ove godine ostvariti neto dobit od oko 135 milijuna kuna, rekao je Ivić koji smatra da je Fond u potpunosti ispunio svoju svrhu.

To je jedan od najboljih projekata bilo koje Vlade do sada, projekt na koji svi možemo biti osobito ponosni, istaknula je Kosor. Vlada je izmjenom Uredbe o naknadama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije utvrdila da, kao i ove godine, i u idućoj ta je naknada 0,05 kuna po kilovatsatu.

Vlada je prihvatila i Odluku o privremenom olakšanom ulasku stranaca u Hrvatsku na osnovi valjanih shengenskih dozvola boravka i viza. Stranci, nositelji valjanih shengenskih dozvola boravka i viza, tako će iduće godine moći bez hrvatske vize ući u Hrvatsku. To je, kako je istaknuto, u gospodarskom interesu Hrvatske i u interesu hrvatskog turizma.

Vlada je donijela i Odluku kojom se upravljanje nekretninama u vlasništvu države, a koje se nalaze izvan područja Hrvatske i koriste se za potrebe diplomatskih misija i konzularnih ureda s Agencije za upravljanje državnom imovinom prenosi na Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Uz to, Vlada je prihvatila izmjenu Uredbe o određivanju robe koja se izvozi i uvozi na temelju dozvola, obaviještena o provedbi odluka o sufinanciranju troškova otkupa i skladištenja jabuka prve klase i industrijskih jabuka te mandarina iz prošlogodišnje berbe, te o provedbi mjera od zaštite od požara u ovoj godini.