c S
Dnevne novosti

Pusić: Počinje puno sudjelovanje u europskoj politici

09.12.2011 07:30 BRUXELLES, 8. prosinca 2011. Hina Potpisivanjem Ugovora o pristupanju završava se razdoblje približavanja EU-u i pregovora, koje je zapravo bilo razdoblje izgradnje države i počinje stvarno političko sudjelovanje u europskim politikama, izjavila je u četvrtak navečer u Bruxellesu Vesna Pusić.

 "Ovo je kraj prisluškivanja iz predsoblja i početak stvarnog političkog sudjelovanja Hrvatske u europskim politikama. Sada ćemo moći prisustvovati raspravama. Ovo je kraj razdoblja koje se zvalo približavanje EU-u i pregovori, ali je zapravo bilo razdoblje izgradnje države", izjavila je novinarima Vesna Pusić, članica predsjedništva HNS-a koja je u Bruxellesu sudjelovala na sastanku čelnika europskih liberalnih stranaka (ELDR), koji se tradicionalno okupljaju prije summita EU-a.

Pusić je rekla da je preostalo još posla na izgradnji države u kojoj se može dostojanstveno živjeti. Što se tiče monitoringa, ona se zauzela da Hrvatska sama u nekim od područja, koje će do ulaska u EU nadzirati Komisija, uvedu vlastitu trajnu kontrolu. "To je glavni profit pregovora, u suprotnom ćemo i dalje imati slučajeve da ljudi po deset godina čekaju na presude ili da ne znamo kako su imenovani suci", rekla je.

Pusić je izrazila očekivanje da Komisija neće imati potrebe slati pisma upozorenja jer očekuje da će Hrvatska ispuniti svoje obveze. Govoreći o referendumu u Hrvatskoj, na kojem će se građani izjasniti o ulasku u EU, Pusić je rekla da bi bilo neodgovorno da se održi mjesec dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora, kako je predviđeno saborskom Deklaracijom. "To bi bilo neodgovorno, jer nema vremena za dodatno informiranje javnosti niti za motiviranje građana da iziđu na referendum. Ipak, Hrvatska s referendumom ne može predugo čekati zbog početka ratifikacije u zemljama članicama EU-a. Realan rok za referendum je veljača", rekla je Pusić, koja je ujedno potpredsjednica ELDR-a.

Na sastanku čelnika ELDR-a razgovaralo se o gospodarskoj situaciji u EU-u, rješavanju dužničke krize te o pristupanju Hrvatske. Predsjednik ELDR-a Graham Watson čestitao je "hrvatskim liberalima HNS-u i IDS-u na istinskom uspjehu" na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. "Osim izvrsnih izbornih rezultata, smatarmo da je također važno da Hrvatska dobiva liberalno vodstvo u ključnoj tranzicijskoj fazi, kada ulazi u Europsku uniju. ELDR je bio prvi u Europi koji ji pozvao na pozitivan stav prema europskim ambicijama zapadnog Balkana i nastavlja to činiti i za zemlje koje to tek trebaju dostići", rekao je Watson.