c S
Dnevne novosti

Predstavljena knjiga Marija Kosa "Odvjetništvo u Hrvata"

09.12.2011 07:27 ZAGREB, 8. prosinca 2011.(Hina) Knjiga Marija Kosa, odvjetnika i bišeg suca Ustavnog suda te nekadašnjeg predsjednika Hrvatske odvjetničke komore (HOK), "Odvjetništvo u Hrvata - u srcu - u duši - u pameti", koja je danas svečano predstavljena javnosti, velik je doprinos povijesti hrvatskog odvjetništva jer, kako je rečeno, obuhvaća razdoblje od 1989. do 1994. godine, u kojem je definirano hrvatsko odvjetništvo.

Tih pet ključnih godina, od 1989. kada je na konferenciji u Zadru predstavljeno novo viđenje odvjetništva pa sve do 1994. godine i Zakona o odvjetništvu, ukazuje na razdoblje koje je bitno odredilo hrvatsko odvjetništvo, rekao je predstavljač knjige odvjetnik Marijan Hanžeković.

Knjiga je svojevrsna fotomonografija o ljudima i događajima jednog vremena, koju je autor izdao u vlastitoj nakladi, a Hanžeković je, prisjećajući se tih godina, napomenuo da je HOK u to vrijeme imao prisan odnos sa Pravnim fakultetom, Ministarstvom pravosuđa i samim Vrhovnim sudom, a što danas, kako je sa željenjem konstatirao, više nije slučaj.

Odvjetnik Arno Vičić napomenuo je da knjiga donosi izabrana poglavlja autorove prethodne knjige "Život u odvjetništvu", ali i niz novih poglavlja. Obje knjige, i "Život u odvjetništvu" i "Odvjetništvo u Hrvata", odražavaju i sažimaju intelektualni i emocionalni lik samog autora, kazao je Vičić dodavši kako sadržaj najnovije knjige počiva na iskreno iznesenim činjenicama sa snažnim emocioanalnim nabojem.

U knjizi su, po autorovim riječima, mjesto našle brojne osobe koje su pomagale Odvjetničkoj komori u njezinoj samostalnosti i neovisnosti, kao što su velikan novije hrvatske odvjetničke povijesti Milan Vladović, austrijski odvjetnik Walter Schuppich, tragično preminuli predsjednik Vrhovnog suda Zlatko Crnić, ali i kardinal Franjo Kuharić koji je 90-tih godina dao veliku podršku hrvatskom odvjetničkom pozivu. Kos je napomenuo i kako je na kraju svoje karijere želio načiniti sintezu onoga na koji je način on osobno doživljavao odvjetničko zvanje.