c S
Dnevne novosti

Cameron: članstvo u EU važno za Britaniju

13.12.2011 07:12 LONDON, 12. prosinca 2011.(Hina/Reuters), Britanski premijer David Cameron branio je u ponedjeljak svoju odluku da stavi veto na promjenu europskog ugovora, ističući, međutim, da je u britanskom nacionalnom interesu ostanak u bloku 27-orice.

"Velika Britanija ostaje punopravnom članicom EU-a i prošlotjedni događaji to neće promijeniti. Članstvo u EU je ključno za naše nacionalne interese. Mi smo trgovinska nacija i potrebno nam je jedinstveno tržište za trgovinu, ulaganja i radna mjesta", kazao je Cameron na burnoj raspravi u parlamentu o prošlotjednom europskom summitu.

"Mi smo u Europskoj uniji i želimo i dalje biti", poručio je Cameron. Kazao je da se u Bruxellesu suočio s ugovorom koji je bio lišen sigurnosnih klauzula za britansku industriju financijskih usluga te da ga stoga nije htio prihvatiti.

"Nije to bilo lako učiniti, ali je to trebalo učiniti", dodao je. Cameronovu su odluku podržali britanski euroskeptici na desnom krilu, ali su je osudili njegovi koalicijski partneri, liberali Nicka Clegga.