c S
Dnevne novosti

Sarkozy: dogovor EU-a omogućit će izlazak iz krize

13.12.2011 07:20 PARIZ, 12. prosinca 2011.(Hina/AFP), Dogovor europskih čelnika o jačanju proračunske discipline prošli tjedan u Bruxellesu "stvara uvjete za oporavak i izlazak iz krize", ocijenio je u ponedjeljak u razgovoru za Le Monde francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

"Taj summit označava odlučujuću etapu prema europskoj integraciji. On stvara uvjete za oporavak i izlazak iz krize", rekao je Sarkozy u intervjuu za Le Monde od utorka, čiji su izvaci objavljeni na internetskim stranicama lista. Dogovor o jačanju proračunske discipline prihvatilo je 17 država članica eurozone, a vjerojatno će mu se pridružiti i sve ostale države članice EU-a osim Velike Britanije.

Upitan postoji li i dalje rizik od "eksplozije" Europe na koji je upozoravao prije summita, Sarkozy je rekao da bi volio da "može reći da je posve otklonjen". "Ipak ću se suzdržati", rekao je. "Učinili smo sve što je bilo moguće. U savršenom svijetu, u teoriji, trebalo bi učiniti više, no značajka čovjeka vlasti, državnika, je da radi s onim što je realno."

"Uzmite u obzir da se sve to odvijalo zbog dužničke krize bez presedana u svjetskoj povijesti. Nisam želio dramatizirati kada sam rekao da smo na rubu ponora", napomenuo je. "Euro je u srcu Europe. Ako eksplodira, Europa neće izdržati. Kriza povjerenja i vjerodostojnosti eura nosila je dakle rizik za opstanak Europske unije", rekao je.

Komentirajući protivljenje Velike Britanije dogovoru eurozone, Sarkozy je kazao da "sada jasno postoje dvije Europe", ali i istaknuo da Europa "treba Veliku Britaniju".

"Njemačka kancelarka Angela Merkel i ja učinili smo sve da Englezi pristanu na dogovor. No sada je očito da postoje dvije Europe, jedna koja želi više solidarnosti između svojih članica i regulacije i druga koja se pridržava jedino logike jedinstvenog tržišta", rekao je.

Sarkozy je ponovio da zahtjevi britanskog premijera Davida Camerona o financijskim uslugama nisu bili prihvatljivi. "Kriza je prouzročena deregulacijom financijskog sektora, nikada ne bismo mogli prihvatiti vraćanje unatrag. Europa mora ići prema većoj regulaciji", istaknuo je.

Unatoč britanskom "ne", Sarkozy nije želio nagađati o izlasku Velike Britanije iz Europske unije i europskog tržišta. "Treba nam Velika Britanija. Njezin odlazak bilo bi veliko osiromašenje, što srećom nije aktualno", rekao je.