c S
Dnevne novosti

OESS zatvara ured u Zagrebu

16.12.2011 07:18 ZAGREB, 15. prosinca 2011.(Hina), Stalno vijeće Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Beču na posljednjem zasjedanju u ovoj godini u četvrtak u Beču donijelo je odluku o zatvaranju ureda te organizacije u Zagrebu.

OESS je ocijenio da je mandat u Hrvatskoj uspješno izvršen suradnjom ureda i hrvatske vlade, a zatvaranjem ureda završava nazočnost OESS-a u Hrvatskoj nakon 15 godina.

Odluku su pozdravile sve zemlje članice OESS-a i naglasile zadovoljstvo što je tim činom pokazana uspješnost područnih misija OESS-a koje djeluju u nizu zemalja i čija se aktivnost okončava ispunjenjem mandata, kao što je to slučaj u Republici Hrvatskoj.

Hrvatskoj vladi OESS je odao priznanje za uspješnu suradnju u provedbi programa stambenog zbrinjavanja povratnika, odnosno osiguranja smještaja za bivše korisnike stanarskih prava, te u praćenju suđenja za ratne zločine.

Glede praćenja suđenja za ratne zločine, Organizacija za demokraciju i ljudska prava ODHIR iz Varšave nastavit će pružati potporu nevladinom sektoru u Hrvatskoj, koji je i do sada bio aktivan u tome području, stoji u odluci.

O zatvaranju Ureda OESS-a u Republici Hrvatskoj bilo je govora i na nedavno održanoj konferenciji u Vilniusu.

Veleposlanik RH pri OESS-u i međunarodnim organizacijama u Beču Neven Madey zahvalio se svim sudionicima na usvajanju te odluke, kao i glavnome tajniku i tajništvu OESS-a te voditelju Ureda OESS-a u Zagrebu Enericeu Horcijadeu, a posebno se zahvalio Litvi, državi predsjednici OESS-a za njezino zalaganje za usvajanje te odluke.