c S
Dnevne novosti

Usvojen financijski plan HRT-a za 2012.

16.12.2011 07:12 ZAGREB, 15. prosinca 2011.(Hina), Članovi Programskog vijeća (PV) i Nadzornog odbora (NO) HRT-a na zajedničkoj su sjednici usvojili financijski plan HRT-a za 2012. po kojem je predviđen gubitak od sedam milijuna kuna.

Također, usvojili su prijedlog da se na zajedničkim sjednicama PV-a i NO-a HRT-a o tom planu raspravlja svaka tri mjeseca. Predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac rekao je kako je financijski plan postavljen na minimalni gubitak od sedam milijuna kuna te da je on održiv. "Godina će biti financijski vrlo teška i taj plan je jedini moguć", rekao je Popovac.

Direktorica financija HRT-a Gordana Grandov rekla je kako je na rezultat u 2011., unatoč restriktivnoj troškovnoj politici, najviše utjecao značajan plan prihoda od marketinga uzrokovan smanjenjem minuta raspoloživih za oglašavanje u 'prime timeu' te su prihodi od marketinga u razdoblju od 1. siječnja do 31. listopada 2011. gotovo 30 posto manji od planiranih.

Navela je kako zakonodavac u idućoj godini predviđa dodatno smanjenje prihoda od marketinga na četiri minute, što će za HRT značiti dodatno smanjenje prihoda za 41 milijun kuna. Grandov je kazala i da je promjena Zakona o PDV-u dovela do sto milijuna kuna troškova, a kako će u idućoj godini biti održane Olimpijske igre, troškovi produkcije HTV-a će biti veći za oko 40 milijuna kuna nego u 2011.

Grandov je napomenula da se u financijskom planu predviđa podizanje pristojbe za dvije kune, što na godišnjem nivou predviđa dodatnih 20 milijuna kuna prihoda te smanjivanje bruto plaće svim zaposlenicima za deset posto, što će na godišnjem nivou dovesti do uštede od 43 milijuna kuna. Također, u planu je predviđena ušteda od 30 milijuna kuna temeljem očekivanog pozitivnog ishoda spora s tvrtkom Odašiljači i veze.

Predstavnik radnika u NO HRT-a, Nikola Krešić Bonačić prenio je nezadovoljstvo sindikata prijedlogom smanjenja plaća za deset posto, te činjenicom da ih uprava o tome nije obavijestila. "To bi moglo izazvati neželjene posljedice i ne mogu jamčiti socijalni mir ukoliko se udari na plaće. To je u suprotnosti i s Kolektivnim ugovorom", rekao je Krešić Bonačić, a Popovac je odgovorio da je smanjenje plaća zadnja stvar koju će napraviti.

Stav radnika i sindikata poduprla je Silvija Luks Kalogjera upozorivši da HRT, koji uprihoduje 1,4 milijardu kuna, za program troši samo njih 400 milijuna. Članovi PV-a i NO-a HRT-a većinom glasova podržali su prijedlog programa rada HRT-a, a Luks Kalogjera bila je suzdržana jer, kako je rekla, ne vidi da je u plan rada dovoljno ugrađen program restrukturiranja bez kojeg će HRT stalno biti u "pat poziciji".