c S
Dnevne novosti

Josipović i Čović o odnosima Hrvatske i BiH

19.12.2011 07:12 ZAGREB, 16. prosinca 2011.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je u petak Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH i supredsjedatelja Narodne parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Razgovarali su o odnosima Hrvatske i BiH nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju te o političkoj i gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj i BiH. Tema razgovora bila je i dinamika razgovora za uspostavu Vijeća ministara BiH.

Dragan Čović je iznio prijedloge HDZ-a BiH i HDZ 1990. koji su bili ponuđeni ostalim političkim strankama s kojima se vode pregovori, od sastava Vijeća ministara do raspodjele funkcija u državnim agencijama.

Josipović je izrazio očekivanje da će proces uspostave najviših organa izvršne vlasti u BiH biti uspješno dovršen u što skorije vrijeme, kako bi vlade dviju država mogle početi raditi na pitanjima od interesa za obje zemlje.

Jačanje partnerstva Hrvatske i BiH jedan je od prioriteta hrvatske vanjske politike, koji dodatno dobiva na značenju činjenicom skorog ulaska Hrvatske u punopravno članstvo u EU.

Potrebno je pripremiti se za te nove okolnosti, a Hrvatska će i tehnički i politički napraviti sve da Bosni i Hercegovini, kao i ostalim zemljama u regiji, pomogne na europskom putu.

Hrvatska podržava stabilnost i europski put BiH i napore državnih institucija i političkih stranaka u BiH za punim provođenjem Daytonskog sporazuma i ostvarenja ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i svih građana Bosne i Hercegovine, ističe se u priopćenju.