c S
Dnevne novosti

Virant novi predsjednik slovenskog parlamenta

22.12.2011 07:12 LJUBLJANA, 21. prosinca 2011.Hina, Slovenski je parlament kasno poslije podne za predsjednika izabrao Gregora Viranta, čija je Građanska lista na prijevremenim parlamentarnim izborima 4. prosinca osvojila osam mandata od ukupno 90 koliko ih ima u slovenskom parlamentu.

Virant se za mjesto predsjednika parlamenta kandidirao nakon što u dva prethodna glasovanja ni Maša Kociper, kandidatkinja stranke potencijalnog mandatara za sastav nove vlade Zorana Jankovića, kao ni dosadašnji predsjednik vlade Borut Pahor, čiju je kandidaturu istakla njegova stranka Socijalni demokrati (SD), nisu dobili potrebnu nadpolovičnu većinu glasova.

U iznenađujućem obratu do kojega je došlo poslije podne, u stanci uoči trećeg glasovanja, Socijalni demokrati (SD) su povukli Pahorovu kandidaturu i najavili da će glasovati za Jankovićevu kandidatkinju, ali su sve ostale stranke najavile da će podržati kandidaturu Viranta, kako bi parlament što prije počeo raditi i obavljati svoje poslove.

U trećem krugu glasovanja Maša Kociper dobila je 38 glasova zastupnika Jankovićeve i Pahorove stranke, dok su svi ostali zastupnici glasovali za Viranta koji je tako dobio 52 glasa. Zahvaljujući zastupnicima na povjerenju, Virant je rekao da je spreman da njegov izbor za predsjednika parlamenta bude "privremeno" rješenje dok se ne zaključi koalicijski sporazum stranaka u budućoj vladi, ali da je za sada zapravo izabrani predsjednik parlamenta jedina konstanta u pokušaju formiranja buduće vlade.

Vjeruje se da je položaj vjerojatnog mandatara Zorana Jankovića današnjim rezultatom glasovanja u parlamentu oslabljen, jer se konture buduće koalicije još ne naziru, dok je ojačan položaj Virantove Građanske liste u budućem dogovaranju vladajuće koalicije.

U raspravi uoči glasovanja jedan je zastupnik Jankovićeve stranke Pozitivna Slovenija odluku Viranta da kandidira za položaj predsjednika parlamenta označio dokazom da je "trojanski konj" nekadašnjeg predsjednika vlade Janeza Janše u pokušaju da se u novom parlamentu stvori desna većina, iako je na izborima najbolji izborni rezultat sa 28 zastupničkih mandata dobila stranka Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija.