c S
Dnevne novosti

Predstavljena Zaklada Energetski neovisna zemlja

22.12.2011 07:16 ZAGREB, 21. prosinca 2011.(Hina), Novoosnovana Zaklada Energetski neovisna zemlja predstavila se večeras javnosti u Novinarskom domu u Zagrebu, ističući da joj je cilj afirmirati obnovljive izvore energije poput malih vjetroelektrana i fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije te solarnih kolektora za proizvodnju toplinske energije.

Upravitelj Zaklade Energetski neovisna zemlja, urednik HTV-ove emisije Eko zona Mladen Iličković izjavio je kako Hrvatskoj treba takva zaklada zato što uvozi više od 50 posto primarne energije, a ove sušne godine, rekao je, uvest će 70 posto električne energije i potrošiti za to više od dvije milijarde kuna.

Namjera Zaklade jest skupljati novac za male objekte, pilot projekte obnovljivih izvora energije, koji trebaju biti isplativi, a iz dobiti će se instalirali novi objekti diljem Hrvatske. "Svatko ima pravo proizvoditi energiju. I lokalni političari moraju se uključiti i dati jamstva za male objekte," rekao je.

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju Ljubomir Majdandžić je rekao da Zaklada želi umnažati sustave tako, da 21 županija instalira po jedan fotonaponski sustav, a kasnije ti sustavi sufinanciraju druge sustave. "Tako će biti sve više i više fotonaponskih sustava u Hrvatskoj. Time će naša zemlja postati ekološki priznata i poznata zemlja", rekao je.

Na predstavljanju kojem je među ostalima nazočila i buduća ministrica zaštite okoliša Mirela Holy te pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras, istaknuto je kako su ciljevi Zaklade senzibiliziranje hrvatske javnosti za pitanje ekološke proizvodnje energije većim korištenje sunčeve energije i drugih oblika obnovljivih izvora energije te uključivanje građana i njihovo poticanje na sudjelovanje s vlastitim idejama i prijedlozima za zaštitu okoliša.

Ciljevi su i ekološki osviješteno djelovanje javnosti, decentralizacija proizvodnje električne energije, povećanje energetske neovisnosti Hrvatske i promicanje energetske učinkovitosti te razvoj društvene solidarnosti. Također, promicanje hrvatskih tvrtki koje projektiraju, instaliraju i proizvode fotonaponske sustave i ostale obnovljive izvore energije te povezivanje javnog, privatnog i poslovnog sektora u zajedničkom nastojanju ostvarivanju održivog razvoja.

Na predstavljanju Zaklade uručene su i zahvalnice donatorima - Centrometalu, Vaillantu, Viessmannu, Solvisu, Energoberenu, Petrokovu i Aurora Energetici.