c S
Dnevne novosti

Šprem: Neophodna nam je materijalna i moralna obnova

23.12.2011 07:22 ZAGREB, 22. prosinca 2011.Hina, Neophodna nam je materijalna, ali i moralna obnova društva, poručio je novi predsjednik Hrvatskom sabora Boris Šprem u svom prvom obraćanju zastupnicima i javnosti.

"Vremena su teška. Pred nama su odlučni rezovi. Neophodna nam je materijalna, ali i moralna obnova društva", kazao je Šprem. U tom je smislu izrazio nadu da u Saboru, bez obzira na različitost kao jednog od temeljnih prava unutar demokratskog parlamentarizma, ipak oko strateških pitanja neće biti veliki prijepora, iako bi bilo "naivno i pomisliti da ćemo u ovom Saboru forsirati jedinstvo i jednoglasje". Ne treba se, naglasio je, bojati ni žućnih rasprava, ali i pledirao da one budu unutar demokratske procedure i uz međusobno uvažavanje.

"Neka bude razlika, neka bude živost, pa i žestokih verbalnih okršaja ako će nas to dovesti do pravih rješenja, ako će to biti put ka izlasku iz krize", poručio je. Šprem je naglasio da je aktualna kriza, koja je dijelom uvezena, "ponajprije naš autohtoni proizvod", istaknuvši kako "krizu treba zgrabiti kao dragocjeni povijesni trenutak u kojem je moguće ostvariti novu priliku, nove društvene odnose, nov način razmišljanja". Nužno je, dodao je, pažljivo osluškivati glas građana, sindikalnih organizacija i civilnog društva te ga maksimalno uvažavati.

"Jedan kroničar napisao je da je 4. prosinca bila vlast 12 sati u rukama naroda. Moramo biti duboko svjesni da ta vladavina naroda treba trajati ne samo tih 12 sati, i to upravo preko najvišeg predstavničkog tijela ove zemlje, preko ovog Sabora kojeg danas inauguriramo", poručio je Šprem. Kolegama zastupnicima u novom, sedmom sazivu poželio je uspjeh u redu, a dosadašnjem predsjedniku Sabora Luki Bebiću zahvalio na uspješnom vođenju parlamenta u prošlom mandatu. Zastupnicima je zahvalio na ukazanom povjerenju (izboru za predsjednika Sabora), koje, naglasio je, doživljava kao obvezu da nastavimo putem razvoja demokracije. Prošlo je, napomenuo je, 20 godina od stvaranja suverene, demokratske Hrvatske, a šest prethodnih saziva Sabora doprinijelo je izgradnji i učvršćenju demokratskih institucija i vladavini prava.

"Bila je to i svojevrsna škola demokracije uopće i parlamentarizma posebno. U toj su školi bili nekad na razini svoje velike odgovornosti, a nekad, nažalost, nisu opravdali povjerenje koje im je narod ukazao", rekao je Šprem. Unatoč zastojima, Sabor je, ocijenio je, bez sumnje ipak napredovao, izgradio je demokratsku arhitekturu zemlje i pokazao trajnu privrženost političkoj demokratskoj opciji. "Narod nam je svoj suverenitet samo posudio, a ne bezuvjetno poklonio. Naš je imperativni zadatak da u svakom trenutku, u svakom svom činu imamo na umu najviše vrednote zapisane u Ustavu – a to su sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost, rodna jednakost, mirotvorstvo, socijalna pravda, prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i okoliša, vladavina prava", poručio je Šprem.

Sve je to, dodao je, u funkciji očuvanja državnog suvereniteta i stvaranja uvjeta za bolji život svih naših građana, što ćemo najprije činiti, naglasio je, stvarajući zakonodavne okvire za izlazak zemlje iz duboke gospodarske i socijalne krize, najteže krize nakon Domovinskog rata. "Morat ćemo odlučivati, a onda biti i odgovorni ponekad i za nepopularne mjere jer su one nužan ulog u budući boljitak. Moramo djelima pokazati da služimo građanima, da nismo vođeni osobnim, grupnim, korporacijskim, uskostranačkim ili ideološkim ciljevima", kazao je Šprem. Kao jednu od prvih odluka novoga saziva najavio je raspisivanje referenduma o ulasku Hrvatske u EU, na kojemu očekuje da će velika većina građana "reći povijesno 'da'".

"Na nama je da okončamo ovaj dugačak put", rekao je, najavivši nastavak učvršćivanja demokratskih okvira i njihova punjenja sadržajima koji će nas izjednačavati s najrazvijenijim zemljama EU. Naročite se to, rekao je Šprem, odnosi na vladavinu prava, još energičniju borbu protiv korupcije i kriminala, zaštitu ljudskih i manjinskih prava te ekonomski razvoj. "Od nas ovisi kako ćemo se i koliko znati prilagoditi turbulentnim zbivanjima i promjenama i iskoristiti svoje vrijednosti i šanse", poručio je. Zastupnici su izabrali i prvo saborsko radno tijelo - Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), kojim će predsjedavati Gordana Sobol (SDP), potpredsjednik je Tomislav Čuljak (HDZ), a članovi SDP-ovci Luka Denona, Nadica Jelaš i Tanja Vrbat, HNS-ovac Anđelko Topolovec, HDZ-ovci Šima Đurđević i Đurđica Sumrak, te HDSSB-ovac Ivan Drmić.

Tijekom stanke, za koje je održan domjenak u povodu konstituiranja Sabora, članovi MIP-a povukli su se na svoje prvo zasjedanje na kojemu će izraditi izvješće o provedenim parlamentarnim izborima i imenima izabranih zastupnika, koje će nakon stanke podnijeti Saboru. Nakon domjenka održana je i primopredaja dužnosti predsjednika Sabora, na kojoj je dosadašnji predsjednik Luka Bebić svom nasljedniku Borisu Špremu poklonio svoje maslinovo ulje, a Šprem njemu sliku zagrebačkog Gornjeg grada.