c S
Dnevne novosti

Sabor izmijenio Zakon o izborima lokalnih čelnika

23.12.2011 07:30 ZAGREB, 22. prosinca 2011.Hina, Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba te Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Po tim izmjenama, koje su predložile stranke vladajuće koalicije, u slučajevima kada općinskom načelniku, gradonačelniku i županu mandat prestane najkasnije dvije godine prije održavanja redovitih lokalnih izbora, a izabran je za saborskog zastupnika što je nespojiva dužnost, u toj lokalnoj ili regionalnoj jedinici ne bi se raspisivali i održavali prijevremeni lokalni izbori.

Dužnost općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba do provedbe redovitih izbora obnašao bi njegov zamjenik.

Vladajući zastupnici izglasali su i izmjene Ovršnog zakona te Zakona o javnim ovršiteljima, po kojima bi, umjesto 1. siječnja 2012., javni ovršitelji s radom počeli 1. srpnja iduće godine. U obrazloženju zakonskih izmjena stoji kako se u pripremi za stupanje na snagu pojedinih zakonskih odredbi pokazalo da, zbog nedorađenosti sustava ovrha, postoji opravdana bojazan da bi primjena Zakona od 1. siječnja dovela do problema u provedbi.

Stoga je, stav je vladajuće koalicije, nužna odgoda primjene toga zakona do 1. srpnja 2012. kako bi se do tada sustav ovrha poboljšao u cilju stvarnog doprinosa pravnoj sigurnosti i većoj vladavini prava kao idealu svake suvremene pravedne i socijalne države.

U objedinjenoj raspravi koja je prethodila glasanju o "ovršnim zakonima", SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović kazala je kako nova vlast ovim zakonima pokazuje da drži do svojih riječi i obećanja, "da je vlada koja ima dušu".

"Ovim zakonskim prijedlozima želimo poručiti da prestaje noćna mora svima koji su strepili od blokiranih računa, da zaustavljamo javne ovršitelje koji su bili strah i trepet za dužnike koji su u nevolje upali bez svoje krivnje", poručila je. Obećala je da će nova vlada do 1. srpnja iduće godine "pretresti" oba zakona kako bi se zaštitili oni najsiromašniji, ne poričući pravo vjerovnika da naplate dugove.

"Želimo da profunkcioniraju građani, posebno oni najsiromašniji, i da u državi vide svoje utočište", kazala je SDP-ova zastupnica. Njezine je tvrdnje o zaštiti socijalno najslabijih odbacio Josip Đakić (HDZ), prozvavši vladajuće da zakone mijenjaju kako bi zaštitili "one u vašim redovima koji su učinili nešto nezakonito, primili su ovrhe i ne plaćaju račune".

I Ana Lovrin (HDZ) ocijenila je da je riječ o SDP-ovoj "demagogiji kojom je u izbornoj kampanji nekome sigurno nešto obećano". Naglasila je da njezina stranka predložene izmjene neće podržati prije svega jer su one bile jedno od mjerila za zaključenje pregovaračkog poglavlja 23. "Pravosuđe i temeljna prava". Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a izvanrednu sjednicu nastavlja sutra.