c S
Dnevne novosti

Josipović primio suce Ustavnog suda

23.12.2011 07:18 ZAGREB, 22. prosinca 2011.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je suce Ustavnog suda na čelu s predsjednicom Jasnom Omejec koja ga je izvijestila o najvažnijim odlukama i radu suda u 2011. i posebno istaknula smanjenje broja neriješenih predmeta.

Nakon prezentacije predsjednik Republike Josipović izjavio je novinarima da je tradicionalni sastanak sa sucima Ustavnog suda krajem svake godine za njega posebno važan, jer je Ustavni sud vodeća institucija koja Hrvatskoj jamči demokratski poredak i stabilnost i zaštitu ljudskih prava.

Predsjednik je izjavio da je s velikim sam zadovoljstvom čuo rezultate rada - veliki pad broja neriješenih predmeta i vrlo jasnu tendenciju koja govori da će vrlo skoro uslijediti i "ažurno rješavanje predmeta".

"Vrlo smo često, ne samo Ustavni sud, nego i cijela pravna zajednica, bili ograničeni tradicijom koja je jezično tumačenje pravnih normi imala kao gotovo isključivi kriterij. Posebno mi je drago i mislim da je vrlo važno za razvoj našeg demokratskog društva sve češće korištenje tzv. teleološkog ili svrsishovitog tumačenja i mislim da je to u nekoliko važnih odluka Ustavnog suda upravo primijenjeno i da se razvija. Mislim da to znači iskorak i u značaju i važnosti rada Ustavnog suda, ali i u promjeni načina razmišljanja u Hrvatskoj svih demokratskih institucija", ocijenio je Predsjednik.

Zahvaljujem Ustavnom sudu na dobrim rezultatima o kojima sam informiran i prilici da kroz stručni i kolegijalni razgovor raspravimo neke od važnih problema općenito u pravu i politici u Republike Hrvatske, rekao je predsjednik Josipović.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec podsjetila da je Ustavni sud 8. prosinca ove godine obilježio 20 godina rada te da je institucija koja ne odgovara ni jednom tijelu vlasti i nema nikakvu ustavnu, ni zakonsku obvezu da bilo kome podnosi bilo kakva izvješća.

"U skladu s dobrom demokratskom tradicijama i duhom Ustava koji izrijekom propisuje da predsjednik Republike skrbi o redovitom funkcioniranju cjelokupnog pravnog poretka Republike Hrvatske tradicija je još od bivšeg predsjednika da se svaki prosinac nalazimo. To je prigoda da javnost čuje što je to Ustavni sud napravio u tekućoj godini na izmaku", rekla je Omejec.

Nadam se, dodala je, da je 2011. za Ustavni sud bila uspješna, iako vrlo teška i vrlo izazovna. "Ali, na kraju Ustavni sud je zabilježio veliki uspjeh, rješavamo predmete napokon brzinom koju zahtijevaju europski pravni standardi, taj veliki broj neriješenih predmeta na Ustavnom sudu drastično se smanjuje", istaknula je Omejec.

Ustavni sud ove je godine ukupno je riješio 59.106 (91,2 posto) svih zaprimljenih predmeta, a neriješenih je preostalo 5.705 predmeta (odnosno 8,8 posto) od kojih na ustavne tužne otpada 85 posto. 2009. bilo je 9.200 neriješenih predmeta, a lani, nakon poduzimanja opsežne unutarnje reforme poslovanja Ustavnog suda, preostalo je 7.700 neriješenih predmeta, izvijestila je Omejec.