c S
Dnevne novosti

Vlada za učinkovitije pravosuđe i javnu upravu, borbu protiv korupcije i decentralizaciju

27.12.2011 07:22 ZAGREB, 23. prosinca 2011.(Hina), Nova hrvatska vlada u svom je četverogodišnjem programu, poznatijem kao Plan 21, kao ciljeve zacrtala učinkovitije pravosuđe i javnu upravu, borbu protiv korupcije te decentralizaciju zemlje.

U području pravosuđa zacrtano je da je potrebno svim građanima i pravnim osobama jamčiti pravnu sigurnost te učinkovitu pravnu zaštitu u najkraćem mogućem roku. Uz pravnu sigurnost pojedinaca cilj je zaštititi i javni interes države, ostvariti punu integraciju u pravni sustav EU, poštivati sve međunarodne obveze, dovršiti reforme, izgraditi neovisno, nepristrano, stručno i učinkovito pravosuđe te tako ispuniti očekivanja građana.

Za dovršetak reforme Vlada planira poboljšati uvjete rada u pravosuđu, izmijeniti sustav žalbenog odlučivanja na način da drugostupanjski sudovi dobiju aktivniju ulogu, izmijeniti procesne zakone radi ubrzanja postupaka i jačanja autoriteta sudaca, ojačati ulogu i autoritet Vrhovnog suda u ujednačavanju sudske prakse, srediti i digitalizirati jedinstveni sustav registra nekretnina te omogućiti dostupnost svih javnih podataka vezanih uz trgovačka društva.

Vlada će se, stoji u programu, založiti i za učinkovitiju besplatnu pravnu pomoć te veću dostupnost pravosuđa uz postroženje naplate sudskih pristojbi. U odnosu na sudstvo program predviđa jačanje sustava izbora i napredovanja sudaca, uz mogućnost rane eliminacije neuspješnih jer, smatra nova vlada, stalnost sudačke dužnosti se ne može jamčiti sucima koji ne ostvaruju minimum potrebne kvalitete i kvantitete rada.

Planirano je i osnivanje specijaliziranih sudova za radne sporove, a zakonima i praktičnim mjerama planira se riješiti zaostatke i obeshrabriti nepotrebno parničenje. Trgovački sudovi trebali bi doživjeti preustroj kako bi bili učinkovitiji u drugostupanjskim postupcima. Jedna od točaka Plana 21 je i društvo bez korupcije, a da bi se to postiglo vlada će prvo utvrditi koja postojeća regulativa te administrativna postupanja izravno potiču korupciju.

S tim u vezi planiran je ubrzani rad na uspostavi e-uprave, uvođenje transparentnosti i dostupnosti na internetu svih postupanja tijela državne uprave i lokalne samouprave, kao i pravosuđa. Javno dostupni trebali bi ubuduće biti i podaci o plaćanjima obveznika postupka javne nabave. Namjeravaju se izmijeniti i propisi koji se odnose na davanje koncesija i javno-privatno partnerstvo. Planira se i razrada posebnog programa nadzora nad radom javnih poduzeća i poduzeća u kojima država ima vlasništvo.

Od mjera koje se odnose na suzbijanje sukoba interesa predviđen je učinkovitiji sustav imovinskih kartica te primjereniji sustav nadzora nad provedbom prosipa o suzbijanju sukoba interesa. Konačno bi trebao profunkcionirati sustav OIB-a i imovinskih kartica za sve građane, a u suzbijanju korupcije značajnu ulogu bi trebao imati i porezni nadzor u otkrivanju razlika između prihoda i imovine pojedinaca. Od represivnog aparata očekuje se bolja suradnja te aktivnija međunarodna suradnja, stoji u programu.

Planirano je i jačanje pravosudnih tijela koja su nadležna za procesuiranje korupcije. U području ljudskih prava i građanskih sloboda vlada namjerava formirati međuresorno tijelo u nadležnosti potpredsjednika vlade koje bi trebalo unaprjeđivati kulturu multietničke tolerancije i suzbijati svaki oblik etničke ili vjerske netolerancije, a posebno govora mržnje u javnom prostoru i medijima, te sportskim i drugim manifestacijama.

Vlada smatra da je biračko pravo nacionalnih manjina i izbor predstavnika za Hrvatski sabor potrebno unaprijediti kako bi se izbjegla segregacija u popisu birača. U programu se najavljuje zadržavanje neposrednog biranja zastupnika nacionalnih manjina od strane pripadnika nacionalnih manjina i poštivanje njihovih zajamčenih prava. Posebna pažnja će se, kažu u vladi, posvetiti rješavanju preostalih izbjegličkih pitanja, kao što su obnova kuća, programi stambenog zbrinjavanja, priznavanje stečenih mirovinskih prava te obrana vlasničkih prava povratnika i izbjeglica.

Vlada najavljuje da će se zalagati za rodnu ravnopravnost, slobodu izbora životnog stila, zasnivanja obitelji i odlučivanja o rađanju djece, pri čemu se planira dodatna liberalizacija Zakona o medicinskoj oplodnji, tako da to pravo mogu ostvariti i neudane žene. Zakonom bi se dopustilo zamrzavanje i pohranjivanje većeg broja neoplođenih i oplođenih jajnih stanica. U programu se ističe i potreba osiguravanja jednakosti svih vjerskih zajednica te potpuna sloboda izražavanja i prakticiranja vjerskih uvjerenja. Nova javna uprava naziv je 20. točke Plana 21.

Do javne uprave koja bi bila učinkovit servis građana vlada namjerava doći razvijanjem sustava trajnog obrazovanja državnih službenika, ali prije svega promjenom shvaćanja uloge i zadataka službenika te razvijanjem svijesti da je njihov prvi zadatak pružiti brzu i kvalitetnu uslugu korisniku, a ne upravljati ljudima i birokratizirati komunikaciju s građanima. Posljednja 21. točka vladina programa je politika decentralizacije. Nova vlada smatra da je dosadašnja centralizacija neodrživa jer vodi u daljnju nejednakost i prevelike razlike u gospodarskoj razvijenosti regija.

No, prije decentralizacije najavljuje se široka javna raspravu o modelima tog procesa. Novi regionalni i lokalni ustroj trebao bi uzeti u obzir socijalne i ekonomske pretpostavke, odnosno uravnotežiti ekonomsku učinkovitost, lokalnu demokraciju i identitet, kažu u novoj vladi kojoj je cilj sustići razvijene zemlje EU koje od 20 do 25 posto svojih javnih financija raspodjeljuje na regionalne i lokalne zajednice.