c S
Dnevne novosti

Japan poziva Kinu da dijele informacije o Sjevernoj Koreji

27.12.2011 07:10 PEKING , 26. prosinca 2011.(Hina/Reuters), Japan je u ponedjeljak pozvao Kinu da na sebe preuzme veliku ulogu u jamčenju da Sjeverna Koreja u procesu prijenosa vlasti neće pribjeći bilo kakvim nasilnim potezima, te da s Tokijem dijeli informacije o zbivanjima u toj zemlji.

Japanski premijer Yoshihiko Noda pozvao je kineskoga predsjednika Hua Jintaoa da podijeli s njim informacije o razvoju događaja u Sjevernoj Koreji, nakon što je vodstvo u zemlji preuzeo Kim Jong-un, sin nedavno preminulog Kim Jong-ila, što je potaknulo nagađanja o tomu tko će uistinu pod kontrolom držati tajnovitu jednostranačku državu i njezin program nuklearnog naoružanja.

"Važno je da im ne dopustimo da smrt predsjednika Kima rezultira negativnim utjecajem na mir i stabilnost na Korejskom poluotoku", rekao je Noda. "U ovakvim okolnostima, uloga Kine, kao jedne od zemalja koje sudjeluju u šestostranim pregovorima sa Sjevernom Korejom i ima veliki utjecaj na njezino čelništvo, iznimno je važna", smatra Noda.

Japanski premijer prvi je vođa u regiji koji je posjetio Peking nakon Kim Jong-ilove smrti. Sjeverna Koreja dugo se oslanjala na kinesku diplomatsku i ekonomsku potporu. Noda je Kineze pozvao da s Japanom podijele informacije o stanju u Sjevernoj Koreji, osobito nakon što je Pjongjang nedavno uznemirio regiju dvama nuklearnim pokusima.

"Želio bih intenzivnu razmjenu informacija Japana i Kine, kako bi mirno i primjereno mogli odgovoriti na svaku situaciju", rekao je Noda kineskom predsjedniku, drugog dana svog posjeta Pekingu. Japan se nalazi u domašaju sjevernokorejskih projektila dugog dometa i strahuje da bi sjevernokorejski novi vođa mogao krenuti u "dokazivanje" da je sposoban za vladanje nekim oružanim pokusima.