c S
Dnevne novosti

Brammertz: suđenje Hadžiću u listopadu 2012.

27.12.2011 07:16 SARAJEVO, 26. prosinca 2011.Hina, Pripreme za suđenje vođi srpske pobune u istočnoj Slavoniji Goranu Hadžiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bišu Jugoslaviju (ICTY) odvijaju se prema planu i ono bi trebalo početi tijekom jeseni 2012. godine, izjavio je glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz za sarajevsko Oslobođenje.

"Ovaj (Hadžićev) predmet trenutačno je u predraspravnoj fazi i po planu rada suđenje bi trebao početi 16. listopada 2012. godine", izjavio je Brammertz. Brammertz je potvrdio kako je haaško tužiteljstvo imalo određenih poteškoća u trenutku kada je Hadžić uhićen, jer nije bilo proračunske stavke iz koje bi se u haaškom tužiteljstvu financirao rad na njegovu predmetu.

"Odmah nakon uhićenja naš tim je ojačan osobljem koje je radilo na drugim predmetima. Oni i dalje rade na po dva predmeta", objasnio je Brammertz, dodajući kako će se ovakvo stanje promijeniti čim se odobri proračun ICTY-ja za naredne dvije godine. Taj proračun imat će osigurana sredstva za pravnike koji će odvojeno raditi na slučajevima Hadžića i bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.

Točan početak suđenja Mladiću još čeka odluku sudskog vijeća, podsjetio je Brammertz, dodajući kako niti jedan datim "nije uklesan u kamenu" iako se očekivalo da tužiteljstvo uvodnu riječ održi 27. ožujka 2012. "Do uhićenja Ratka Mladića došlo je petnaest godina prekasno, ali tužiteljstvo će biti spremno brzo raditi na ovom predmetu i započeti sa suđenjem kada god to sudsko vijeće odluči", izjavio je glavni haaški tužitelj.

Izrazio je uvjerenost i da će i skraćena optužnica protiv Mladića biti dostatna za osuđujuću presudu po svih jedanaest točaka po kojima ga se tereti za najteže ratne zločine, uključujući i genocid. Brammertz se založio i za što brže potpisivanje posebnog sporazuma između tužiteljstava BiH i Srbije koja se bave ratnim zločinima.

Kazao je kako bi se razmjenom dokaza, dokumenata i informacija u slučajevima ratnih zločina izbjeglo vođenje paralelnih istraga "koje su dugo kvarile veze između Beograda i Sarajeva".