c S
Dnevne novosti

Clinton zabrinuta za demokraciju u Mađarskoj

28.12.2011 07:10 BUDIMPEŠTA, 27. prosinca 2011.(Hina/Reuters), Američka državna tajnica Hillary Clinton je u utorak u pismu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu izrazila zabrinutost zbog stanja demokracije u Mađarskoj, prenosi Reuters i podsjeća da je Orbanova vlada nakon uvjerljive pobjede na izborima 2010. donijela niz mjera koje su kritičari dočekali na nož, tvrdeći da im je cilj slabljenje institucija poput Ustavnog suda i ograničavanje slobode medija.

"Pismo sadrži ocjene koje je Clinton i prije izrekla", šturo je na upit o sadržaju pisma odgovorio Orbanov glasnogovornik Peter Szijjarto. "Premijer će, naravno, u dogledno vrijeme odgovoriti na pismo", dodao je.

Clinton je tijekom srpanjske posjete Budimpešti pozvala Orbana da očuva demokratske institucije zemlje te da se uistinu angažira na očuvanju nezavisnosti sudstva, medija i osobnih sloboda, kao i na transparentnosti rada vlade.

Mađarsko Vijeće za medije, ustanovljeno u vrijeme donošenja kontroverznog zakona o medijima koji je naišao na oštre kritike Europske komisije, je, prema najnovijim informacijama, dalo otkaze dvojici novinara koji ispred zgrade mađarske televizije štrajkaju glađu zbog ugrožavanja medijskih sloboda.

Navodeći kao razlog "kršenje zakona o medijima", Vijeće je otkaze dalo Balaszu Nagyju Navarrou i Aranku Szavulyju. Navarro je i čelnik sindikata koji predstavlja televizijske djelatnike.