c S
Dnevne novosti

SAD poziva Ukrajinu na oslobođenje Julije Timošenko

28.12.2011 07:08 WASHINGTON , 27. prosinca 2011.(Hina/AFP), SAD je u utorak pozvao Ukrajinu da oslobodi bivši ukrajinsku premijerku i pripadnicu oporbe Juliju Timošenko, koja je u listopadu osuđena na sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe ovlasti, a čija je žalba na donesenu presudu odbačena prošli petak.

State Department izrazio je razočaranje presudom kijevskog Prizivnog suda, uz komentar da bi Julija Timošenko i ostali politički dužnosnici koji su završili u zatvoru trebali imati pravo u potpunosti sudjelovati u političkom životu Ukrajine.

Jedna od ključnih figura Narančaste revolucije 2004., Timošenko je u zatvoru od kolovoza. Osuđena je, jer je, dok je bila na premijerskoj dužnosti bez odobrenja vlade kojoj je bila na čelu, potpisala ugovore o kupnji ruskog plina - prema optužnici nepovoljne za Ukrajinu.

Osim što je dobila zatvorsku kaznu, Timošenko će morati vratiti 186 milijuna dolara koliko je državna kompanija izgubila nakon spornog ugovora. Nakon čitanja presude Timošenko je rekla da će ustrajati u obrani svog imena te je dodala kako se Ukrajina vratila u vrijeme Staljinove represije.

Washington je pozvao ukrajinsku vladu da oslobodi Juliju Timošenko i ostale političke zatvorenike. "Smatramo da je njihovo pravo u potpunosti sudjelovati u političkom životu zemlje, uključujući i parlamentarne izbore koji će se održati iduće godine", ističe se u priopćenju.