c S
Dnevne novosti

Slovenski ustavni sud za referendum o pravima istospolnih parova

28.12.2011 07:18 LJUBLJANA, 27. prosinca 2011.(Hina), Slovenski ustavni sud dopustio je u utorak raspisivanje referenduma na kojemu će Slovenci odlučivati o potpori novom obiteljskom zakonu s većim pravima istospolnih parova.

Nakon što je u lipnju u parlamentu tijesnom većinom usvojen novi obiteljski zakon, njegovo poništenje na referendumu inicirala je jedna građanska udruga bliska katoličkoj crkvi. No, vlada i parlament od ustavnog su suda zatražili izjašnjavanje o tome bi li moguće poništavanje obiteljskog zakona na referendumu moglo imati protuustavne posljedice.

Ustavni sud sada je odlučio da za to nema argumenata pa će se referendum smjeti raspisati kada inicijatori prikupe potreban broj potpisa, a novi parlament, konstituiran nakon prijevremenih izbora 4. prosinca, donese odluku o datumu njegova održavanja. Parlament ranijeg saziva potvrdio 16. lipnja tijesnom većinom novi obiteljski zakon za koji su glasovala 43, a protiv 38 zastupnika, no on od onda izaziva javne polemike.

Javnost najviše intrigira zakonska odredba prema kojoj bi jedan partner u višegodišnjoj istospolnoj zajednici mogao usvojiti dijete svog partnera iz njegove ranije heteroseksualne veze. Uz to, nakon partnerove smrti imao bi i pravo nasljeđivanja, kako je to slučaj u braku i u izvanbračnim heteroseksualnim zajednicama. Vlada je tvrdila da se tako ukida diskriminacija istospolnih zajednica i zakonsko uređenje usklađuje s ustavom i životnom realnošću.

Po podacima koji su tom prilikom izneseni u parlamentarnoj raspravi, u Sloveniji postoji oko stotinu "istospolnih" zajednica u kojima žive i djeca jednog od partnera.S druge strane, konzervativna oporba tvrdila je polemički da vlada lijevog centra takvim zakonom degradira klasičnu obitelj koja je i ustavom definirana kao zajednica muškarca i žene te njihova potomstva i čija se prava posebno štite ustavnim odredbama. Aleš Primc, predsjednik Civilne udruge za obitelj i prava djece (koja je bliska Katoličkoj crkvi) glavni je inicijator referenduma i zahtjeva da se novi obiteljski zakon poništi.

On je u utorak izjavio da će inicijatori referenduma već prvih dana iduće godine osigurati potrebnih 40.000 potpisa. Kad se to dogodi i potpisi budu podneseni parlamentu, zastupnici će morati raspisati referendum, te odrediti vrijeme trajanja predreferendumske kampanje i datum njegova održavanja. Na prvom referendumu iduće godine slovenski birači će tako odgovarati na pitanje: "Jeste li za ili protiv stupanja na snagu novog obiteljskog zakona koji je 16. lipnja 2011. donio parlament?"

Riječ je o tzv. naknadnom zakonodavnom referendumu. To znači da će zakon postati pravomoćnim ako za njega glasuje većina od onih koji izađu na referendum. U protivnom, zakon se neće primjenjivati, a parlament najmanje 12 mjeseci neće moći donositi novi zakon s istom materijom, a primjenjivat će se i dalje odredbe starog obiteljskog zakona.