c S
Dnevne novosti

Turska i Rusija postigle dogovor o Južnom toku

29.12.2011 07:12 ANKARA/MOSKVA, 28. prosinca 2011.(Hina/Reuters),Turska je Rusiji u srijedu dala dopuštenje za izgradnju plinovoda Južnog toka na svojem teritoriju, čime je Moskva osigurala dio koji joj je nedostajao u borbi za europsko tržište koje vodi s konkurentskim europskim plinovodom Nabuccom.

Projekt Južni tok tako bi mogao preteći plan o Nabuccu kojim je Europa željela smanjiti svoju plinsku ovisnost o Rusiji planom da tim plinovodom dobiva plin iz Azerbejdžana i središnje Azije.

Južni tok Rusiji omogućuje i da u dostavi plina zaobiđe Ukrajinu, s kojom je u prošlosti imala velikih problema na tom planu. Trasa Južnog toka prema jugoistočnoj Europi mora proći kroz teritorijalno more Turske, zemlje koja također sudjeluje u projektu Nabucco.

"Želio bih zahvaliti vladi Republike Turske na odluci da dopusti izgradnju plinovoda južni tok u svojem gospodarskom pojasu", rekao je ruski premijer Vladimir Putin na svečanosti u Moskvi.

Bio je to neočekivani potez Turske, jednog od najvećih kupaca ruskog plina, koja je u studenome dala naslutiti da se okreće od Rusije kad je objavila da neće produžiti sporazum s ruskim energetskim divom Gazpromom oko monopola na izvoz šest milijarda kubičnih metara plina u Tursku svake godine.

Turski ministar energije Taner Yildiz u Moskvi je potpisao suglasnost za izgradnju Južnog toka, a predsjednik uprave Gazproma Aleksej Miller rekao je kako će ta tvrtka povećati količine plina u Turskoj za dvije milijarde kubičnih metara na godinu.

Južnim tokom trebalo bi se od 2015. na godinu u Europu dopremati 63 milijarde prostornih metara plina. Neki analitičari smatraju da za Rusiju taj projekt zapravo preskup, ali da njime kupuje utjecaj u Europi energetskim povezivanjem sa strateški važnim zemljama.