c S
Dnevne novosti

Danska monarhija najpopularnija u Europi

29.12.2011 07:08 KOPENHAGEN, 28. prosinca 2011.(Hina/AFP), Kraljevska obitelj u Danskoj nikada nije bila popularnija, po anketi objavljenoj u srijedu, nekoliko dana prije 40. obljetnice vladavine kraljice Margrete II.

Samo 16 posto Danaca radije bi živjelo u republici, a 77 posto stanovništva smatra da zemlja mora biti monarhija, po istraživanju koje je za danski dnevni list "Politiken" proveo institut Magefon.

To znači da Danska ima najpopularniju monarhiju u Europi, rekao je povjesničar sa sveučilišta u Kopenhagenu Lars Hovbakke Soerensen. "To je mnogo više nego u drugim europskim monarhijama", naglasio je.

Taj se uspjeh može objasniti činjenicom da se monarhija morala modernizirati i prilagoditi razvoju društva, suprotno, primjerice, britanskoj monarhiji, rekao je Soerensen.

Opet, danska monarhija "nije se prebrzo modernizirala, za razliku od norveške, gdje je vjenčanje prestolonasljednika sa samohranom majkom" 2001. šokiralo mnoge Norvežane koji nisu bili spremni za takvu novinu, dodao je.

Soerensen je istaknuo da je princeza Mary, koja se 2004. vjenčala s prestolonasljednikom Frederikom, uvelike zaslužna za popularnost danske monarhije posljednjih godina.

Ta lijepa australska pučanka dolazi iz dobre obitelji i brzo je brzo naučila danski. Dance zabrinjava deficit države i s tim u vezi troškovi koje stvara monarhija (između 300 i 400 milijuna kruna na godinu, što je približno jednako toliko kuna), što je vrlo mali iznos, ocijenio je Soerensen.