c S
Dnevne novosti

Vlada ispravlja propust u izmjenama Ovršnog zakona

30.12.2011 07:26 ZAGREB, 29. prosinca 2011.Hina, Vlada je Uredbom ispravila propust koji je učinjen na prvoj sjednici novog saziva Hrvatskog sabora kada je pri izmjenama Ovršnog zakona ispuštanjem jednog članka otvorena mogućnost za pravnu prazninu zbog koje određeno vrijeme nitko ne bi mogao provoditi ovrhe.

Premijer Zoran Milanović preuzeo je odgovornost za propust zbog kojeg je postojala opasnost da tijekom prva dva ili tri tjedna iduće godine, u razdoblju dok se ne sastane Hrvatski sabor, vjerovnicima ili dužnicima nastane šteta jer ni sudski ovršitelji niti javni ovršitelji ne bi mogli provoditi ovrhe.

Uredbom sprečavamo moguće štete, no i dalje ostajemo pri stajalištu da smo s razlogom odgodili primjenu Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima dok detaljno ne proučimo sve posljedice takvih zakonskih rješenja, naglasio je Milanović. Računi se moraju plaćati, a dugovi vraćati, no vjerujemo da je to moguće osigurati kroz postojeće mehanizme umjesto osnivanja novih paralelnih tijela, rekao je Milanović.

Vlada smatra da ovrhe mogu dovoljno efikasno provoditi sudovi i policija u postojećem zakonskom okviru, pa je uvođenje novog instituta javnog ovršitelja nepotrebno. Krenemo li u proliferaciju institucija i službi, imat ćemo ih više nego što možemo zapamtiti, upozorio je Milanović.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić naglasio je da treba uvesti red u sustav koji se već 20 godina temelji na zaštiti dužnika, a pritom se vjerovniku ne pruža nikakva zaštita. Takav sustav, u kojem se rad ne može naplatiti, Hrvatska više ne može izdržati, ustvrdio je Čačić.