c S
Dnevne novosti

Irska preuzela predsjedanje OESS-om

02.01.2012 07:16 ZAGREB, 1. siječnja 2012.(Hina), Irska je u nedjelju od Litve preuzela jednogodišnje rotirajuće predsjedanje Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju, objavljeno je na internetskim stranicama OESS-a.

Dublin je najavio da će svoje predsjedanje usmjeriti na završetak dugotrajnih sukoba u Europi, uglavnom na istoku i jugoistoku kontinenta (Pridnjestrovlje, Nagorno-Karabah, Gruzija, Kosovo), na promoviranje sigurnosti na internetu i jačanje suradnje među 56 država članica.

"Svijet je suočen sa sigurnosnim izazovima bez presedana i stoga je jačanje multilateralne suradnje potrebnije nego ikada", navodi se u izjavi novog predsjedavajućeg OESS-om, irskog vicepremijera i ministra vanjskih poslova Eamona Gilmorea.

Tijekom litavskog predsjedanja, Stalno vijeće OESS-a donijelo je 15. prosinca odluku o zatvaranju ureda te organizacije u Zagrebu. OESS je ocijenio da je mandat u Hrvatskoj uspješno izvršen suradnjom ureda i hrvatske vlade, a zatvaranjem ureda završena je nazočnost OESS-a u Hrvatskoj nakon 15 godina.