c S
Dnevne novosti

Tadić protiv referenduma o Kosovu

02.01.2012 07:20 BEOGRAD, 30. prosinca 2011.(Hina), Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u petak kako referendum što ga najavljuju predstavnici Srba iz triju općina na sjeveru Kosova može samo pridonijeti produbljivanju krize te da ne pridonosi dijalogu i donošenju ključnog rješenja za pitanje Kosova.

Tadić je na konferenciji za novinare upozorio kako najavljeni referendum nije u skladu sa srbijanskim ustavom te podsjetio kako je ustav jedno od jamstava očuvanja njezina teritorijalnog integriteta.

Ako neki politički subjekti, predsjednici općina i drugi državni dužnosnici predlažu određene mjere, one, po njegovim riječima, uvijek moraju biti u skladu s ustavom Srbije, a to se posebice odnosi na, kako je rekao, one koji se zauzimaju za očuvanje integriteta te države na Kosovu i Metohiji.

Tadić je upozorio da referendum može izazvati i međunarodnu reakciju te je istaknuo kako on ničemu bitno ne pridonosi i podsjetio da "svi u svijetu znaju" da Srbi na sjeveru Kosova ne prihvaćaju kosovske institucije."Taj je referendum u tome smislu više nego suvišan, a na kraju može i, na neki način, dovesti u pitanje i sigurnost naših građana koji žive južno od rijeke Ibra", ustvrdio je Tadić.

Rijeka Ibar, koja dijeli Mitrovicu na sjeverni dio većinski nastanjen Srbima i južni u kojemu pretežito žive Albanci, istodobno se smatra crtom koja simbolično razdvaja sjever Kosova, naseljen pretežito Srbima, od ostatka Kosova, gdje žive većinom Albanci.

Tadić je upozorio da nikada ne treba donositi političke odluke koje ugrožavaju druge te da takve odluke "moraju biti sagledane u kontekstu interesa sviju", posebice, kako je rekao, pripadnika srpskog naroda, neovisno o tome u kojemu dijelu Kosova žive.

Predstavnici Srba iz većinski srpskih općina Sjeverne Mitrovice, Zvečana i Zubina Potoka na sjeveru Kosova odlučili su u srijedu da se 14. i 15. veljače 2012. održi referendum na kojem će se građani očitovati o tome žele li kosovske institucije.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele da kosovske vlasti, koje ne priznaju, nadziru granične prijelaze prema Srbiji Jarinje i Brnjak. Ta dva prijelaza i ceste prema njima u rujnu su zapriječili barikadama.