c S
Dnevne novosti

Iran ispitao nove rakete blizu Hormuškog tjesnaca

03.01.2012 07:08 TEHERAN, 2. siječnja 2012.(Hina/AFP), Iran je u ponedjeljak ispitao tri krstareće rakete, dvije srednjeg i jednu kratkog dometa, zadnjeg dana pomorske vježbe oko Hormuškog tjesnaca, strateškog puta za prijevoz nafte za koji Teheran tvrdi da ga je kadar zatvoriti.

Vojni manevri održavaju se u času kada Sjedinjene Države i europske zemlje prijete Iranu sankcijama na izvoz nafte kako bi ga nagnali da popusti u vezi s nuklearnim programom. "Raketa zemlja-more Ghader uspješno je ispitana prvi put", izvijestila je službena agencija Irna.

Ta raketa iranske proizvodnje, dometa 200 km, "uspješno je pogodila i uništila cilj", rekao je admiral Mahmud Musavi, glasnogovornik manevara koje je iranska mornarica organizirala u području Hormuškog tjesnaca, kroz koji prolazi oko 35 posto sirove nafte koja se prevozi morskim putem.

Musavi je rekao da će se u ponedjeljak, zadnjeg dana vježbe "brodovi ratne mornarice taktički rasporediti i pokazati da je Iran kadar, ako to odluči, spriječiti svaki pomorski promet u Hormuškom tjesnacu".

Iran je ovih dana zaprijetio zatvaranjem tjesnaca ako mu se uvedu sankcije na izvoz nafte, o čemu razmišljaju SAD i neke europske države. Iran, druga zemlja OPEC-a, 80 posto svojih deviznih prihoda ostvaruje izvozom nafte.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je da će iranska središnja banka "snažno" odgovoriti na američke sankcije i da će se ona znati oduprijeti "neprijateljskom pritisku".

No ove izjave nisu spriječile rial da i dalje slabi prema dolaru, pavši na 17.800 riala za dolar u ponedjeljak, što je pad od 12 posto u jednom danu i 66 posto vrijednosti iranske valute od prije godinu dana.