c S
Dnevne novosti

Pusić: na referendumu odluka hoće li RH i politički pripadati Europi

04.01.2012 07:24 ZAGREB, 3. siječnja 2012.(Hina), Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u utorak je izjavila da odluka o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji na referendumu najavljenom za 22. siječnja nije "tek neka formalna procedura", već odluka hoćemo li i politički pripadati Europi kao što smo zemljopisno, povijesno i kulturno uvijek i pripadali.

"To je zaista odluka, a ne tek neka formalna procedura. Na referendumu se odlučuje da li Hrvatska i politički pripada Europi, kao što je zemljopisno, povijesno i kulturno uvijek pripadala", kazala je Pusić na konferenciji za novinare o aktivnostima vezanim uz početak referendumske kampanje o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

"Bit će onako kako građani odluče", dodala je ministrica, istaknuvši da će Europa na nas uvijek imati utjecaja, ali da je, u slučaju da građani Uniji kažu "ne", pitanje hoćemo li i mi na nju utjecati. Objasnila je da se u slučaju, da se većina građana opredijeli protiv članstva u EU, cijela stvar što se europskih procesa tiče, zaustavlja.

"Mi ćemo nastaviti s reformama, ali s manje novca", rekla je Pusić, dodavši da bismo ostali bez 180 milijuna eura za prilagodbu, 449 milijuna eura za projekte i više od milijardu eura koliko bismo dobili 2014. Ministrica je istaknula da bi se referendum mogao ponoviti za šest mjeseci ili godinu dana, ali i upozorila da bi tada Bruxelles mogao ostaviti Hrvatsku da čeka na prijem u paketu s ostalima i regije.

"Izvjesnije je za godinu dana i ako prođe možda bismo morali čekati da se oformi skupina zemalja iz regije pa da onda zajedno uđemo u EU", kazala je hrvatska šefica diplomacije.

Ministrica je novinarima kazala da će se kampanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) temeljiti na pet elemenata: dostupnosti svih službenih dokumenata, uključujući skraćenu verziju svih 35 pregovaračkih poglavlja i sažetak pristupnog ugovora, na internetskoj stranici ministarstva, uključenosti internetskih portala, porukama političkih dužnosnika, predsjednika, premijera, pet ministara i saborske zastupnice Jadranke Kosor u emisijama nacionalne radiotelevizije, dijeljenju brošura i aktiviranju info telefona "Halo EU" na broj 0800 622 622.

Uz nacionalne televizijske kanale u kampanju će biti uključeno i 17 lokalnih televizijskih postaja i 80 radio stanica. Priprema referenduma i referendumska kampanja stajat će 4,8 milijuna kuna. Ministrica je kazala da ankete pokazuju da će izlaznost na referendum biti vrlo velika, oko 80 posto. Ona je pozvala sve građane da u što većem broju iziđu na izbore jer s potpisivanjem ugovora nije obavljen posao do kraja.