c S
Dnevne novosti

Vlade EU-a dogovorile su se o naftnom embargu za Iran

05.01.2012 07:14 BRUXELLES, 4. siječnja 2012.(Hina/Reuters), Vlade zemalja Europske unije postigle su preliminarni sporazum o zabrani uvoza iranske nafte u EU, ali još nisu odlučile kad će taj embargo stupiti na snagu, objavili su u srijedu diplomati EU-a.

Cijene nafte skočile su na vijest o tome dogovoru. Sudionici pregovora kažu kako su neke zemlje, na primjer Grčka, imale prigovore, ali da su ti prigovori odbačeni.

"Ostvaren je velik napredak", rekao je jedan diplomat koji je želio ostati anoniman. "Dogovoren je princip naftnog embarga. O njemu se više ne raspravlja".

Europska zabrana za iransku naftu bila bi dio zajedničkoga zapadnog pritiska na Teheran da odustane od svoga nuklearnog programa. Iran tvrdi da nuklearni program ima isključivo mirnodopske svrhe, ali Zapad strahuje da bi službeni Teheran mogao proizvesti nuklearnu bombu.

Sjedinjene Države su na Staru godinu uvele sankcije kojima iz američkog financijskog sustava izbacuju financijske ustanove koje posluju s iranskom središnjom bankom.