c S
Dnevne novosti

Samuel Žbogar i Vesna Pusić idući tjedan s Fueleom

05.01.2012 07:22 BRUXELLES, 4. siječnja 2012.(Hina), Europska komisija u srijedu je potvrdila da će se sljedeći tjedan u Bruxellesu sastati ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Samuel Žbogar s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom.

Fueleov glasnogovornik Peter Stano potvrdio je da će se hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastati sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom i povjerenikom Fueleom u utorak u Bruxellesu.

Tema sastanka trebala bi biti provedba arbitražnog sporazuma između dvije zemlje, ali Komisija ne želi komentirati sadržaj sastanka. Komisija također ne želi ništa reći ni o tome kada će objaviti popis potencijalnih arbitara s kojega bi dvije strane trebale odrediti trojicu sudaca.

"Komisija nije strana u arbitražnom sporazumu nego je njezina uloga da pomogne dvjema zemljama u njegovoj provedbi", rekao je Fueleov glasnogovornik Peter Stano dodajući da Komisija neće izlaziti u javnost ni s kakvim pojedinostima vezanim uz popis arbitara.

Prema tom sporazumu, slovensko-hrvatsku granicu trebala bi odrediti petorica arbitara od kojih svaka od zemalja imenuje po jednog suca, a preostalu trojicu zajedničkim dogovorom s popisa koji će pripremiti Europska komisija.

U slučaju da se dvije strane ne mogu usuglasiti, preostalu trojicu arbitara odredit će predsjednik Međunarodnog suda pravde.