c S
Dnevne novosti

HUS traži od Sabora da se izjasni o "referendumu o referendumu"

05.01.2012 07:24 ZAGREB, 4. siječnja 2012.(Hina), Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozvala je Hrvatski sabor da se izjasni o planovima vezanim uz sudbinu režima referenduma građanskih inicijativa u što skorijem roku, a predsjednika Republike da se izjašnjavanjem o tom važnom pitanju stavi u službu Ustava koji ga određuje skrbnikom "redovitog i usklađenog djelovanja te stabilnosti državne vlasti".

"Nedonošenjem odluke o raspisivanju referenduma o ublažavanju uvjeta referenduma građanskih inicijativa istodobno s referendumom o prijemu Hrvatske u EU, Sabor je iskazao prevrtljivost i nedosljednost kako u provođenju donesenih odluka, tako i u zastupanju iznesenih stavova", ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

Iz HUS-a pritom podsjećaju kako 10. lipnja 2010. Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nije prihvatio amandman Kluba zastupnika SDP-a na prijedlog za utvrđivanje nacrta promjene Ustava kojim se predlaže da se Ustavom propiše obveza raspisivanja referenduma ako to zatraži 5 posto od ukupnog broja birača.

Od 10 nazočnih članova Odbora, većina je bila protiv tog prijedloga, pa su tri člana iz reda SDP-a ostala nadglasana, podsjećaju iz HUS-a i navode kako je riječ o Ingrid Antičević Marinović, Borisu Špremu, sadašnjem predsjedniku Sabora, te novom premijeru Zoranu Milanoviću.

Danas, ističu iz HUS-a, koalicijska Vlada odbija mogućnost olakšavanja procedure raspisivanja referenduma građanskih inicijativa, ne želeći preuzeti obvezu prethodne Vlade koja se sporazumom sa sindikatima obvezala istodobno s referendumom o EU raspisati i referendum o referendumu.

U HUS-u smatraju i kako je žalosno da predsjednik Republike, koji je osobno zagovarao potpisivanje sporazuma Vlade i sindikata upravo u obliku u kojem je potpisan, uopće nije reagirao na događaje koji nagovještavaju izigravanje potpisanog sporazuma. "Iskazana prevrtljivost vrha izvršne i zakonodavne vlasti opasan je signal partitokratskih tendencija 'Kukuriku koalicije'.

Nepoštivanjem potpisanih obveza prethodnika, napuštanjem javno zagovaranih ideja i nesklonošću povećanjem participacije građana u politici, Vlada daje naslutiti da bi razdoblje pred nama, pored očekivanog produbljivanja gospodarske krize, moglo dovesti i do neočekivanog deficita demokracije", tvrde iz HUS-a.

U priopćenju se navodi kako posebno žalosti činjenica da će izjašnjavanje građana o ulasku Hrvatske u EU "propustiti priliku" da postane izjašnjavanje o sveobuhvatnom civilizacijskom iskoraku Hrvatske i prihvaćanju vrednota progresivnih društava.

Sindikati su dogovor o "referendumu o referendumu" postigli s prethodnom Vladom, a nakon što su sindikati prikupili više od 717 tisuća potpisa za referendum protiv prijedloga Vlade o izmjenama i dopunama Zakona o radu, te poslije odluke Ustavnog suda da su, nakon što je Vlada povukla prijedlog, prestale postojati pretpostavke za održavanje referenduma.

Sindikalne su središnjice 23. studenog 2010. sklopile sporazum s Vladom dio kojeg se odnosi na održavanje referenduma o referendumu istovremeno s održavanjem referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Pitanje za "referendum o referendumu" bilo bi: "Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa bude 30 dana?"