c S
Dnevne novosti

Rassmussen: SAD će i ubuduće ulagati u NATO

09.01.2012 07:12 BRUXELLES, 5. siječnja 2012.(Hina/AFP), Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Anders Fogh Rassmussen pohvalio je u četvrtak novu američku obrambenu strategiju, a napose izjavu predsjednika Baracka Obame da će "i ubuduće ulagati u NATO".

"Izjava Sjedinjenih Država da je naše prekoatlantsko partnerstvo prijeko potrebno za sigurnost svih saveznika presudna je u ovom nepredvidljivom svijetu", istaknuo je Rassmussen. "Kao što je rekao predsjednik Obama, SAD će i ubuduće ulagati u NATO, budući da se savez već puno puta pokazao, pa i nedavno u Libiji, kao demultiplikator moći", istaknuo je.

Premda je kazao kako će se nova američka obrambena strategija u uvjetima stroge proračunske štednje odraziti u većoj prisutnosti u Aziji i u završetku dugotrajnih i skupih operacija protiv pobunjenika, Obama je doista spomenuo sposobnost NATO-a da bude "demultiplikator moći", obećavši da će SAD i ubuduće jačati strateške saveze i partnerstva poput NATO-ova. Rassmussen je kazao da je ta promjena američke obrambene politike "potpuno sukladna" strategiji NATO-a.

Američki predsjednik je nešto prije bio izjavio da će nova američka obrambena strategija, koja će u sljedećih deset godina u proračunu uštedjeti 487 milijarda dolara, dati prioritet Aziji i da će se povući iz dugih i skupih operacija protiv pobunjenika, simbola u godinama nakon 2001., kao što su operacije u Iraku i Afganistanu.

Glavni tajnik NATO-a pozdravio je što je američki predsjednik Obama ostao "posvećen sigurnosti u Europi", iako je pozornost Washingtona sada preusmjerena prvenstveno na Aziju. "U jednom nepredvidivom svijetu, ključna je odlučnost SAD da naše transatlantsko partnerstvo ostane ključno za sigurnost svih naših saveznika", navodi se u priopćenju glavnog tajnika NATO-a.