c S
Dnevne novosti

Pupovac: postignut dogovor o manjinskim pravima

09.01.2012 07:14 ZAGREB, 7. siječnja 2012.(Hina), Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac (SDSS) rekao je da je s premijerom Zoranom Milanovićem i drugim čelnicima Kukuriku kolacije postignut dogovor o pitanju manjinskih prava.

"Postigli smo dogovor u vezi pitanja manjinskih prava, povratka izbjeglica, razvoja povratničkih sredina, integracije manjina - što smo ugradili u program vlade i to čini 7-8 posto sadašnjeg ukupnog programa vlade", kazao je Pupovac u razgovoru za današnji broj Novog lista. Drugo je, dodao je, "participacija SDSS-a u tijelima vlasti u ministarstvima na razini pomoćnika ministara i voditelja pojedinih odjela te suradnja u Saboru.

Treće su promjene izbornog zakonodavstva da bi se izbjegli segregacijski uvjeti za manjine na biralištima", izjavio je potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac. Na pitanje što je najbitnije u tom dijelu programa vlade, Pupovac je odgovorio kako je to naslijeđe onoga što se odnosi na povratak izbjeglica i nastavak rada na donatorskoj konferenciji koja bi trebala biti organizirana u proljeće pod pokroviteljstvom Europske komisije, UNHCR-a, OESS-a.

Istaknuo je da Hrvatska temeljem toga dobiva značajan novac za povratak izbjeglica i revitalizaciju područja koja su bila zahvaćena ratom, od istočne Slavonije pa do Knina. U vezi s pitanjem stanarskih prava Srba u Hrvatskoj, Pupovac je podsjetio da je taj proces zbrinjavanja pokrenula prošla vlada te da je to sastavni dio naših obveza u poglavlju 23. pregovora s EU. "Zbog toga je ova donatorska konferencija važna da pomogne Hrvatskoj da te probleme riješi. Ljudima su još uvijek cijene otkupa preskupe", ocijenio je.

Pupovac je istaknuo važnost da "Srbi i druge manjine kroz obrazovnu i kulturnu politiku te politiku sjećanja vrate u sastavni dio nacionalne politike". Na pitanje kakvi su njegovi sadašnji odnosi sa Zoranom Milanovićem i koliko vjeruje u uspjeh nove vlade, odgovorio je da odnosi predstavljaju kvalitetan radan i sadržajan politički posao u kojem Milanović može računati na njegovu i na podršku SDSS-a. "Volio bih da se vladi lijevog centra po drugi ili treći put ne događa da u najdelikatnijim momentima treba pronaći spasonosne odgovore za Hrvastku.

Bilo je to 1990., drugi put 2000., treći put 2011. Iako su te okolnosti i godine različiti, po razmjerima tereta i po razmjerima opterećenja su nesumnjivo usporedive", kazao je Pupovac. Smatra da je vlada dobila mandat u najnepovoljnijem trenutku za Hrvatsku općenito. Objasnio je da je to zbog lošeg ekonomskog stanja, izrazite devastacije politike i vjere u nju i zbog izrazitog otuđenja političkog posla iz sfere politike u sferu medija i sferu financijskog kapitala.

"Dvadeset godina smo samostalno gradili zemlju koja će biti članica EU, a danas je ta samostalnost na krhkim nogama, a Unija je u turbuletnim vodama. A Zoran Milanović treba odgovoriti na sva tri izazova i kad bi se manje slagali nego što se slažemo, on bi imao moju podršku. I kad bi imali manje dodirnih točaka s ovom vladom - SDSS i sam pripada lijevoj političkoj sceni - mi bi smo ovu vladu podržavali. To je naprosto nacionalna odgovornost i nacionalni izazov i tu priliku koju imamo nećemo propustiti", kazao je, uz ostalo, Pupovac.

Smatra da će za te izazove trebati ne samo podrška unutar vladajuće većine, nego i neka vrsta druga političke kulture u Hrvatskoj - kulture koja će više biti usmjerena prema dijalogu a manje prema ideološkom sljepilu i političkoj konfrontaciji. Istaknuo je da je u tom smislu govor premijera Milanovića u Saboru bio vrlo dobar, jer nije prozivao nego je pozivao. Ako ostane na tom tragu da poziva i okuplja ono što ima u koaliciji, kaže Pupovac, onda sve ove ozbiljne izazove, ova vlada bi mogla proći bolje nego 1990. i 2000 godine.