c S
Dnevne novosti

Ban Ki-moon upozorava: istječe vrijeme za mirovni sporazum za Cipar

10.01.2012 07:14 NIKOZIJA, 9. siječnja 2012.(Hina/Reuters), Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je u ponedjeljak čelnike ciparskih Grka i Turaka da istječe vrijeme za postizanje mirovnog sporazuma te ih pozvao da nastave pregovore na summitu u New Yorku kasnije ovoga mjeseca.

U neuobičajeno oštrom pismu obojici čelnika, Ban je naveo razlike koje postoje između dviju ciparskih zajednica koje blokiraju napore za ponovnim ujedinjenjem zemlje. "Pregovori su zastali na nekoliko točaka", piše Ban.

"Zabrinut sam da će se šanse za zaključenje pregovora smanjiti kada Republika Cipar preuzme predsjedništvo EU-a 1. lipnja 2012.", nastavlja Ban u pismu datiranom 4. siječnja.

Diplomati se boje da će Ciprani biti zaokupljeni predsjedanjem Unijom i manje vremena trošiti na mirovne pregovore. Također kažu da bi predsjedanje moglo izolirati čelnike ciparskih Turaka i produbiti razlike između dviju strana.

Ciparski Grci predstavljaju u EU-u sve Ciprane, iako se u praksi članstvo u Uniji odnosi na jug zemlje pod kontrolom Grka. Cipar je podijeljen od turske invazije na tu otočnu državu 1974., koja je uslijedila nakon vojnog udara ciparskih Grka uz potporu vojne hunte što je tada vladala Grčkom.

Korijeni sukoba sežu ranije, što je 1964. izazvalo slanje UN-ove mirovne misije, jedne od najdugotrajnijih u povijesti. Ban je u New York pozvao predsjednika Republike Cipar i čelnika ciparskih Grka Demetrisa Christofiasa te vođu ciparskih Turaka Dervisa Eroglua.