c S
Dnevne novosti

EU odlučuje o sankcijama Iranu 23. siječnja

10.01.2012 07:16 BRUXELLES, 9. siječnja 2012.(Hina/Reuters), Očekuje se da će se ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije sastati 23. siječnja, tjedan dana ranije nego je bilo planirano, kako bi odlučili o zabrani uvoza nafte iz Irana zbog nuklearnog programa te zemlje, rekli su u ponedjeljak diplomati u Bruxellesu.

Rekli su da će konačnu odluku donijeti na sastanku veleposlanika EU-a u Bruxellesu u utorak kako bi se summit čelnika EU-a mogao posvetiti temi gospodarske krize u EU-u. "Čini se da će sastanak biti pomaknut na 23. siječnja", rekao je diplomat.

Zemlje EU-a već su se načelno dogovorile o uvođenju embarga na iransku naftu, kao dio najnovijih napora zapadnih zemalja da pojačaju pritisak na Teheran zbog njegova nuklearnog programa.

No još se moraju dogovoriti o datumu. Diplomati kažu da će embargo možda stupiti na snagu za nekoliko mjeseci zbog toga što neke europske zemlje žele odgodu kako bi zaštitile svoja zadužena gospodarstva.

Zemlje EU-a su predložile uvođenje "razdoblja poštede" za postojeće ugovore između jednog i dvanaest mjeseci kako bi pronašle druge izvore opskrbe energentima.

Europske mjere protiv iranske naftne industrije dopuna su američkim sankcijama objavljenim na Silvestrovo, koje će rafinerijama u većini zemalja onemogućiti kupnju iranske sirove nafte. Iran je drugi proizvođač nafte u svijetu, iza Saudijske Arabije, američkog saveznika na Bliskom istoku.