c S
Dnevne novosti

EK: sastanak kao prigoda za napredak na arbitražnom sporazumu

10.01.2012 07:24 BRUXELLES, 9. siječnja 2012.Hina, Europska komisija smatra sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije s povjerenikom za proširenje u utorak u Bruxellesu "dobrom prigodom" da se učini napredak u primjeni arbitražnog sporazuma između dvije zemlje, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Peter Stano.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u utorak će se u Bruxellesu, prvom inozemnom odredištu od preuzimanja ministarske dužnosti, sastati sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom i povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom.

"Sutrašnji sastanak bit će prigoda da se učini napredak u primjeni arbitražnog sporazuma", rekao je Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea. Stano je dodao da Komisija nije jedna od strana u sporazumu, nego da je njezina uloga pomoći dvjema zemljama u njegovoj provedbi.

Stoga, Komisija ne želi ništa reći o tome kada će dostaviti popis sudaca s kojeg bi dvije zemlje trebale zajedno izabrati preostalu trojicu arbitara. Po sporazumu, slovensko-hrvatsku granicu trebala bi odrediti petorica arbitara od kojih svaka od zemalja imenuje po jednog suca, a preostalu trojicu zajedničkim dogovorom s popisa koji će pripremiti Europska komisija.

U slučaju da se dvije strane ne mogu usuglasiti, preostalu trojicu arbitara odredit će predsjednik Međunarodnog suda pravde. U petočlani arbitražni sud dvije su države već predložile po jednog svog arbitra, Hrvatska Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekoleca.

Obje strane očekuju da će im Komisija u utorak predočiti popis sudaca, što je bila dužna učiniti u roku od 15 dana od potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora potpisanog 9. prosinca, ali to još nije napravila.

Europska komisija, sa svoje strane, smatra da 15-odnevni rok počinje teći od trenutka kada ona pošalje popis sudaca dvjema zemljama. Ministrica Pusić u subotu je izjavila da su ona i Žbogar i pismeno dali do znanja da očekuju popis sudaca na sastanku u utorak.

"Ono čega se treba držati su pravila i rokovi i zato ćemo s hrvatske strane inzistirati da, kad smo već, po mojoj ocjeni, prekoračili rok kojeg se trebalo držati, sada prekinemo s tom praksom i počnemo cijelu proceduru kako bi je, u skladu sa sporazumom, mogli privesti kraju", kazala je Pusić u invervjuu za dnevnik HTV-a.