c S
Dnevne novosti

Bebić: pozitivni aspekti ulaska u EU veći od negativnih

12.01.2012 07:20 ZAGREB, 11. siječnja 2012.(Hina), Nema razloga da se hrvatskoj javnosti otvoreno ne iznesu i negativni aspekti pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, jer kada se zbroje i pozitivni i negativni prevladavaju oni pozitivni, izjavio je u srijedu navečer u Zagrebu bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić u svom govoru povodom obilježavanja Dana međunarodnog diplomatskog priznanja Republike Hrvatske.

"Nema razloga da se našem narodu potpuno otvoreno ne kažu i drugi (negativni) aspekti procesa..., a ja sam uvjeren da kada se zbroje i pozitivni i negativni da prevladavaju ovi pozitivni koji će vjerojatno rezultirati prihvaćanjem sporazuma (o pristupanju EU-u na referendumu 22. siječnja)", rekao je Bebić tijekom svog predavanja na temu "Uloga Hrvatskog sabora (parlamentarne diplomacije) u procesu euroatlanstkih integracija Republike Hrvatske" održanom pred članovima Hrvatskog diplomatskog kluba.

Govoreći o parlamentarnoj diplomaciji, rekao je da ona nije bila pod svjetlima reflektora, ali da je Sabor upornim radom, razgovorima, pa i osobnim posjetima itekako pridonio približavanju NATO-u i Europskoj uniji. Također je istaknuo važnost postignutog konsenzusa među političkim strankama u Hrvatskom saboru oko najvažnijih ciljeva vanjske politike, članstva u NATO-u i EU-u.

"Mi smo za relativno kratko vrijeme, od borbe za nezavisnost... do završenih pregovora s EU-om postigli konsenzus oko bitnih stvari hrvatske državne politike... oko članstva u NATO-u, članstva u EU-u, oko temelja i načela vanjske politike, obrambene i sigurnosne politike", istaknuo je.

Bebić smatra da je teško naći državu koja je u 20 godina, što je, kako je rekao, otprilike četvrtina ljudskog vijeka, postigla ono što je postigla Hrvatska, danas punopravna članica NATO-a, a uskoro i Europske unije. Na kraju je poželio puno uspjeha novom sazivu Vlade i Sabora jer je to "u interesu Hrvatske".