c S
Dnevne novosti

Ministar Mrsić s predstavnicima sindikalnih središnjica

12.01.2012 07:18 ZAGREB, 11. siječnja 2012.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić sastao se sa predstavnicima sindikalnih središnjica, a na sastanku se, među ostalim, govorilo o organizaciji socijalnog dijaloga u RH te raspravljalo o problematici rada i radnog zakonodavstva, priopćeno je iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Ministar je okupljenima predstavio i glavne ciljeve Ministarstva rada i mirovinskog sustava vezane uz rad i radno zakonodavstvo te naglasio da će inzistirati na postizanju konsenzusa u svim pitanjima.

Ministarstvo će biti glavna kontaktna točka između socijalnih partnera i Vlade te će koordinirati socijalni dijalog oko svih važnih pitanja. Uz to ministar Mrsić sindikalne je partnere obavijestio da će Vlada na sljedećoj sjednici imenovati svoje predstavnike u Gospodarsko-socijalnom vijeću, a iznio je i prijedlog preustroja Ureda za socijalno partnerstvo u novoustrojenu službu Ministarstva koja će obavljati poslove vezane uz GSV i njegova tijela na svim razinama.

Govorio je i o osnivanju radnog suda u Zagrebu te naglasio kako je Ministarstvo pravosuđa, nakon analize radnih sporova na općinskim sudovima u Hrvatskoj, zaključilo da u drugim gradovima neće biti potrebe za njihovim osnivanjem. Radne sporove tamo će rješavati suci odjela za radne sporove ili oni koji su za to zaduženi.

Ministar Mrsić najavio je i nastavak pregovora o Zakonu o reprezentativnosti te o povratu sindikalne imovine.Zbog usklađivanja zakonodavstva s Direktivom 2009/38/EZ o osnivanju Europskog radničkog vijeća ili uvođenju postupaka obavješćivanja i savjetovanja radnika kod poslodavaca potrebno je mijenjati Zakon o radu, istaknuo je i dodao da je stav Ministarstva da bi se pitanja socijalnog dijaloga trebala izdvojiti iz Zakona o radu u poseban zakon.

U sklopu Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala, koji je priprema za Europski socijalni fond, ove će godine biti rezervirano 800.000 eura, koji će uz minimalno sufinanciranje biti na raspolaganju svim socijalnim partnerima, poručio je ministar Mrsić.