c S
Dnevne novosti

Linić najavio mogućnost izdavanja "narodne obveznice"

12.01.2012 07:12 ZAGREB, 11. siječnja 2012.(Hina), Ministar financija Slavko Linić za sljedeću je godinu najavio mogućnost izdavanja "narodne obveznice", odnosno značajnije zaduženje države kod svojih građana i poduzeća, ako vlada u ovoj godini uspije stabilizirati državne financije i sačuvati kreditni rejting.

Mogućnost da obveznicu ciljano ponudi građanima i poduzećima koji u bankama ukupno imaju više od 200 milijardi kuna depozita najavio je ministar Linić Novom listu, ali je pri tome naglasio kako se mora stvoriti niz preduvjeta da bi takva akcija Vlade bila uspješna, kao što je to nedavno bio slučaj u Belgiji koja se kod svojih građana zadužila za šest milijardi eura i to po kamati od 3,5 do 4,2 posto .

"Prvo moramo stvoriti preduvjete. Kako se izradom novog proračuna i povećanjem investicija koje jedine mogu stvoriti gospodarsku aktivnost borimo za povjerenje investitora i kreditnih agencija, tako se moramo boriti i za povjerenje građana.

Tek kada steknemo njihovo povjerenje, možemo im i ponuditi obveznicu", rekao je Linić riječkom dnevniku, dodajući da se to neće dogoditi prije sljedeće godine.

Na pitanje koliko bi ta obveznica iznosila, bi li se njome refinancirao dug ili prikupljala sredstva za investicije, te kolika bi se kamata ponudila građanima, Linić odgovara da se u ministarstvu "ne bave razvijanjem modela, nego stvaranjem preduvjeta da se takav potez povuče", piše list.

"Sada je važno da pokažemo koliko smo odgovorni prema potrošnji novca kojim država raspolaže, da rasteretimo gospodarstvo, samo tako možemo zadobiti povjerenje", kazao je Linić.