c S
Dnevne novosti

Kosor: Izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi krše Ustav

12.01.2012 07:24 ZAGREB, 11. siječnja 2012.(Hina), Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor rekla je na konferenciji za novinare da će ta stranka Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti poslati izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, jer su njima narušena neka od temeljnih načela Ustava RH.

Napominjući kako se o tome razgovaralo na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke Kosor je rekla da su izmjene tog zakona modelirane prema nekim dužnosnicima vladajuće koalicije, a prije svega SDP-ovcu Zlatku Komadini, bivšem županu Primorsko-goranske županije. "Tim zakonom su prema našem mišljenju narušena neka od temeljnih načela Ustava", kazala je Kosor.

Smatra kako zakon nije predvidio situaciju kakva sad postoji u Primorsko-goranskoj županiji gdje su na prošlim lokalnim izborima župan i njegov zamjenik izabrani neposredno. Kosor je kazala da se radi o lošem presedanu koji će otvoriti mogućnost manipulacija i s drugim zakonima koji će se oblikovati prema trenutačnim potrebama vladajuće koalicije.

"To nije dobro i vjerujem da će Ustavni sud brzo reagirati i donijeti odluke kakve očekujemo", rekla je Kosor. Istaknula je kako su župan i njegov zamjenik, gradonačelnik i načelnik izabrani u skladu sa zakonom kakav je vrijedio u trenutku kad su izabrani te da svaka izmjena tih temeljnih načela narušava vladavinu prava.Hrvatski sabor izmijenio je 22. prosinca 2011.

Zakon o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba te Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Po tim izmjenama, koje su predložile stranke vladajuće koalicije, u slučajevima kada općinskom načelniku, gradonačelniku i županu mandat prestane najkasnije dvije godine prije održavanja redovitih lokalnih izbora, a izabran je za saborskog zastupnika što je nespojiva dužnost, u toj lokalnoj ili regionalnoj jedinici ne bi se raspisivali i održavali prijevremeni lokalni izbori.

Dužnost općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba do provedbe redovitih izbora obnašao bi njegov zamjenik. Predsjednica HDZ-a je rekla da će se ta stranka protiviti i potezima vlade kojima su mimo zakona smijenjeni ravnatelji državnih i javnih institucija izabrani putem javnog natječaja.

"Po odredbama zakona po kojima je netko biran, mora se i smijeniti", kazala je Kosor. Napominjući da se na Predsjedništvu stranke govorilo i o predstojećem referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, predsjednica HDZ-a naglasila je da će ta stranka uložiti dodatne napore kako bi referendum uspio te na njega izašao respektabilan broj građana.

U vezi s tim, najavila je da će HDZ održati više tribina u hrvatskim gradovima te će 15. siječnja, na Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske održati okrugli stol na tu temu.