c S
Dnevne novosti

Vlada: mobilnim operaterima ostaje naknada od 6 posto do 1. srpnja 2013.

13.01.2012 07:20 ZAGREB, 12. siječnja 2012.Hina, Vlada je u četvrtak na sjednici prihvatila prijedlog zakona po kojem mobilni operateri moraju nastaviti plaćati naknadu od šest posto na usluge u mobilnoj telefoniji do 1. srpnja 2013. godine, kada bi Hrvatska trebala ući u EU.

U kriznim vremenima potrebna je jača solidarnost, a mobilni operateri i u krizi ostvaruju ogromne profite. No, glavni motiv za produljenje plaćanja posebnog poreza nije fiskalni nego socijalni i razvojni kako bi se operatere potaklo da više ulažu u infrastrukturu i smanje cijene mobilne telefonije koje su među najvišima u Europi, izjavio je premijer Zoran Milanović.

Osim toga, za visoke profite telekom kompanija zaslužna je i kvalitetna infrastruktura koja je izgrađena kroz protekla desetljeća, kao i poslovni ambijent koji su naslijedili, dodao je Milanović. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić napomenuo je da će naknadom država dobiti 300 milijuna kuna godišnje koliko bi, primjerice, bilo dovoljno za zadržavanje 20.000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji, koja su izgubljena u zadnje tri godine.

Osim toga, te kompanije, čiji se ukupni godišnji prihodi kreću između 13 i 15 milijardi kuna, nisu kod nas htjele primijeniti odluku Europske komisije o ujednačavanju roaminga na razini tri do četiri puta nižoj od hrvatske, već na roamingu ostvaruju ekstraprofite. Čačić je upozorio kako u EU telekom kompanije s bitno nižim profitom prosječno ulažu 100 eura po glavi stanovnika, a u Hrvatskoj, gdje je znatno viši profit, prosječno ulaganje iznosi 55 eura po stanovniku.

Dodao je kako ni Vlada nije bez grijeha zbog zaostajanja u investicijama, te ustvrdio kako suglasnost za investicije na nacionalnim mrežama, radi ubrzanja procesa, mora davati država umjesto općina, gradova i županija. Očekujem ozbiljne razgovore s telekom kompanijama, rekao je. U investicijskom programu bit će osigurano oslobađanje od poreza na investiranu dobit i proporcionalno smanjenje poreznog opterećenja, najavio je Čačić.

Ministar financija Slavko Linić ustvrdio je kako su operateri svjesni da se u Hrvatskoj nije dovoljno ulagalo pa su uputili Vladi prijedloge da putem HAKOM-a objavi natječaj za koncesije na radiofrekvencijama spektra digitalne dividende. Naknade od tih koncesija mogle bi biti negdje u visini tih šest posto posebnog poreza, kazao je Linić. Također su voljni obvezati se na investicije koje su dosad bile potpuno zapuštene i to posebno u optičkom kabliranju, gdje ima prostora za ulaganja od 4,5 milijardi eura.