c S
Dnevne novosti

Vandoren izrazio uvjerenost u "da" na referendumu

13.01.2012 07:18 ZAGREB, 12. siječnja 2012.(Hina), Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren rekao je u četvrtak u Zagrebu kako je uvjeren da će hrvatski građani poduprijeti ulazak zemlje u Europsku uniju na referendumu 22. siječnja.

"Hrvatska će održati referendum o ratifikaciji Ugovora o pristupanju 22. siječnja. U tom smislu.. uvjeren sam da će hrvatski građani dati svoj glas" za ulazak u EU, te time poduprijeti kampanju koju su u zemlji aktivno vodile i vlada RH i Delegacija EU-a, rekao je Vandoren na konferenciji za novinare upriličenoj povodom danskog preuzimanja predsjedanja Europskom unijom na kojoj je sudjelovao i danski veleposlanik u RH Bo Eric Weber. Vandoren je ponovio kako je potpisivanje Ugovora o pristupanju 9. prosinca u Bruxellesu bio "izniman događaj" i za Hrvatsku i za EU.

"Hrvatska je pokazala da je ispunila stroge kriterije procesa proširenja i stoga će se priključiti EU-u kao 28. članica 1. srpnja 2013., pod uvjetom da 'da' prevlada na referendumu u Hrvatskoj kroz deset dana i pod uvjetom da ratifikacija (pristupnog ugovora) u zemljama članicama prođe glatko", dodao je. Upitan hoće li hrvatski Ugovor o pristupanju u Danskoj biti ratificiran do kraja njezinog predsjedanja Unijom 30. lipnja, veleposlanik Weber je kazao da uobičajeno takav proces "traje manje od tri mjeseca", te je stoga vrlo moguće da ugovor bude ratificiran.

Vandoren je naglasio da se tijekom razdoblja od potpisivanja ugovora do pristupanja pripreme za članstvo u Hrvatskoj trebaju nastaviti, a Europska komisija i Delegacija nastavit će davati potporu novoj vladi. "Europska komisija i Delegacija nastavit će podupirati sadašnju vladu u njezinim zadaćama", rekao je.

Vandoren je također podsjetio da je Europska komisija dobila "snažan mandat" zemalja članica da pomno nadzire završetak priprema za članstvo u Hrvatskoj, ponovivši kako su njezini glavni prioriteti i dalje poglavlja 8 (Tržišno natjecanje), 23 (Pravosuđe i temeljna prava) i 24 (Pravda, sloboda i sigurnost). Vandoren je dodao da će hrvatski predstavnici od početka ove godine biti aktivni promatrači na sastancima europskih institucija kako bi se upoznali s metodama rada što će im biti od velike koristi kada Hrvatska bude punopravna članica.