c S
Dnevne novosti

Zemlje EU-a se načelno dogovorile o novom proračunskom paktu

13.01.2012 07:05 BRUXELLES, 12. siječnja 2012.(Hina/AFP), Zemlje Europske unije u četvrtak navečer su se dogovorile o glavnim smjernicama novog proračunskog pakta koji treba ojačati disciplinu u eurozoni, napose uvođenjem zlatnog pravila o povratku k uravnoteženim javnim financijama, rekli su pregovarači za agenciju France Presse.

"Postignut je dogovor u općim crtama", rekao je jedan od njih. Uskoro će se izraditi tekst koji će se podastrijeti europskim ministrima financija na sastanku 23. i 24. siječnja. "Ostale su još neke sporne točke, a tiču se točne uloge Europske komisije u provjeri uvođenja zlatnih pravila u ustave zemalja ili u odgovarajuće zakone", dodao je diplomatski izvor.

Sadržaju ovog pakta zasad se protivi samo Velika Britanija. Odluku o njegovu donošenju donijeli su čelnici većine europskih zemalja 9. prosinca. Njime su htjeli stvoriti novi obvezujući okvir za ograničavanje proračunskog manjka i javnog duga, u okviru ugovora koji će vrijediti za zemlje eurozone i za druge zemlje EU-a koje im se eventualno žele pridružiti. Pakt predviđa uvođenje takozvanog zlatnog pravila kako bi se strogo poštovala zadaća uravnoteženja javnih financija, ali i gotovo automatske sankcije ako deficit premaši 3 posto BDP-a.