c S
Dnevne novosti

Bevanda započeo konzultacije o sastavu Vijeća ministara BiH

17.01.2012 07:16 SARAJEVO, 16. siječnja 2012.Hina, Novoimenovani predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda započeo je u ponedjeljak konzultacije o sastavu buduće vlade sastankom s čelnicima Socijaldemokratske partije BiH (SDP), jedne od šest stranaka koje su 28. prosinca 2011. postigle dogovor o uspostavi vladajuće koalicije.

Bevanda je o kandidatima za ministarske i doministarske pozicije razgovarao s predsjednikom SDP BiH Zlatkom Lagumdžijom, a novinarima su nakon tog sastanka potvrdili da ova stranka već ima određene kandidate za obje ministarske i tri pozicije zamjenika ministara.

Predsjednik SDP-a tako je ujedno kandidat za ministra vanjskih poslova BiH, a predsjednik Glavnog odbora te stranke Damir Hadžić trebao bi postati novi ministar prometa i komunikacija.

SDP se tijekom međustranačkih pregovora izborio i za to da na jednu od doministarskih pozicija namijenjenih Hrvatima ova stranka imenuje svog člana, a u ponedjeljak je najavljeno kako će to biti Mladen Ćavar, koji bi trebao biti zamjenik ministra sigurnosti.

Lagumdžija je posebice inzistirao na toj činjenici pojašnjavajući kako je to bitno jer u SDP-u ne žele biti stranka samo jednog naroda. Bevanda je pak ustvrdio kako je zadovoljan jer mu je SDP kao svoje kandidate ponudio mlade i stručne ljude.

Bevanda bi se u utorak trebao sastati s predstavnicima HDZ BiH i HDZ 1990. te Stranke demokratske akcije (SDA) kako bi mu i te tri stranke službeno predstavile svoje kandidate za ministre i doministre.

Očekuje se kako bi konzultacije sa svim strankama mogle biti okončane ovog tjedna da bi nakon toga Bevanda sastav svoje vlade mogao predstaviti Zastupničkom domu parlamenta BiH radi konačne potvrde i preuzimanja dužnosti do sadašnjeg Vijeća ministara koje djeluje u tehničkom mandatu još od listopada 2010. godine.